hittarecept.se
Follow on Bloglovin
0 Läs mer >>
Omelettpizza är verkligen supergott och har varit en av mina favoritmåltider sedan tonåren!
Det går fort att göra den och den är dessutom mycket enkel att göra - och så god!

Recept omelettpizza
(1 portion)

Ingredienser:
2 ägg
3/4 dl mandelmjölk/kokosmjölk
1 msk fiberhusk
2 msk pofiber
En nypa salt

Salt
Peppar
Oregano
Paprikakrydda

Instruktioner:
Visa ihop alla ingredienserna i en skål.
Låt sedan degen svälla i minst 10 minuter innan du steker den som en vanlig omelett i en oljad stekpanna. 
Lägg över omeletten på en ugnsform med bakplåtspappet och smeta på tomatkross på botten och lägg därefter på valfri topping. 
Krydda sist med valfria kryddor (jag använde salt, peppar, oregano och paprikakrydda). 
Grädda pizzan i ugnen i ca 10-12 minuter på 225 grader. 

Klart!
Servera gärna pizzan med färsk basilika på toppen och en god sallad till!

(Tips på mejeri- och glutenfri ost finns HÄR.)

Omelettpizza

1 Läs mer >>
Några av er kanske läser rubriken och undrar vad "näringstät" står för?

Jo, alla våra livsmedel vi äter består nämligen av näring, vissa med mindre och vissa med mer. Näring är väldigt viktigt för oss och är ett samlingsnamn för vitaminer, mineraler, antioxidanter, kolhydrater, protiener och fetter. Näring är livsviktigt för att vi ska kunna fungera och hålla oss friska och starka. 

Näringstäta livsmedel står för livsmedel som innehåller en stor mängd näring. Sedan finns det livsmedel som hamnar under kategorin "energitäta" livsmedel. Detta menas med att livsmedlet innehåller en stor mängd energi - och energi är att annat ord för kalorier. Ofta (men inte alltid) så är näringstäta livsmedel energifattiga och enerigtäta livsmedel näringsfattiga. Exempel på detta är halvfabrikat så som färdigrätter, Mc Donalds, godis, kakor och vitt bröd. Dessa livsmedel innehåller mycket energi men lite näring. 
Exempel på näringstäta livsmedel är blåbär, hallon, spenat, romansallad, ägg, örter och kryddor. 

Undantaget (som både är näringtäta och energitäta) är bland annat nötter, oljor, frön, kokos och fet fisk. 

För att jag ska få i mig mer näring varje dag har jag börjat dricka minst en näringsrik smoothie om dagen (oftast dricker jag två!)

Visst kanske se inte ser så goda ut på bild (eller i verkligheten för den delen heller) - men de smakar faktiskt förvånadsvärt gott. Och det känns verkligen bra i hela systemet när jag dricker dem! På träningen igår hade jag otroligt mycket energi, kanske beror det på den extra näring jag ser till att få i mig?




Apelsinsmoothie:

En apelsin
Ett blad av en grönkål
1 dl spenat
5 cm selleri
2 dl vatten
2 tsk chiafrön

Mixa allt och njut! 

 
Blåbärssmoothie:

 

1,5 dl näve spenat
Ett blad grönkål
1 dl blåbär
1 tsk gurkmeja
1 dl kokosmjölk
Ca 2 dl vatten

Mixa allt och njut! 

Näringstäta smoothies

1 Läs mer >>
Jag bjuder på receptet på morotsoppan jag gjorde nu ikväll. Den blev supergod!

Morotssoppa
4 portioner

1 kg morötter
10 dl vatten
2 st grönsaksbuljongtärning (Kung Markatta)
4 dl kokosmjölk
2 msk ingefära
2 tsk chili
2 msk gurkmeja
Koriander
Flingsalt

Gör så här:
Skala och skär morötterna i mindre bitar. Häll i vatten i kastrullen
och koka bitarna med buljongtärning och salt tills de blivit mjuka. Mixa allt slätt med en stavmixer
och tillsätt kokosmjölk samt smaksätt med kryddorna.
Tillsätt hackad färsk koriander i den mängd du önskar.

Morotssoppa

0 Läs mer >>
Hej fina ni!
Visst är sommaren fantastisk just nu?
Detta är min första semester på flera år och jag ser till att njuta som bara den!

Här om dagen tog jag och några vänner en roadtrip till Österlen, det var verkligen hur mysigt som helst. Roadtrips är underskattade och naturen är här i Sverige är verkligen fin! 


Min favoritmat just nu är verkligen sallader! Perfekt att ha med sig till stranden. Laxsallader ligger på topp hos mig just nu och jag kan utan tvekan äta det flera gånger i veckan utan att tröttna! Lax är ju dessutom fullt av nyttig omega-3! Du kan läsa mer om omega 3 HÄR

 
Nu är det dags att bege sig till stranden. Hoppas ni får en fin dag!

Svensk sommar

1 Läs mer >>
Igårkväll provade jag en n pizzabotten som jag bakade på bovete - det blev jättegott!

Här är receptet på bottnen:
(4 portioner)

6 dl bovetemjöl
0,5 dl kallpressad olivolja
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
3 dl vatten

Börja med att blanda bovetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Häll därefter i vatten och olivolja och rör till en deg. Blir det för kladdigt är det bara att ta lite extra mjöl. Platta ut hela degen på ett bakplåtspapper på en plåt och platta ut över plåten, använd blöta händer för att göra detta då degen är väldigt kladdig.
Grädda i 250 grader 10-15 minuter.

Bred därefter ut tomatsås över pizzan och lägg på valfritt pålägg. Grädda tills osten smält/pizzan börjar få färg. 
Tips på mejeri- och glutenfri ost finns HÄR


Pizzabotten på bovete

0 Läs mer >>

Året var 2001, jag var 11 år och hade börjat få långt hår igen efter att jag envisats med att vara kortklippt sedan ettan. Jag tyckte att det var enklast med kort hår, ett långt hår var bara i vägen och fullkomligt opraktiskt enligt mig.

Men nu hade det börjat växa sig riktigt långt som sagt. Jag brukade dock ha det uppsatt så jag tänkte inte så ofta på det. Denna dag hade jag det dock nere, och det kändes ovant att känna håret studsa mot nacken och runt hakan medan jag gick och rörde mig.


Det var en eftermiddag i september och det kändes fortfarande nytt och ovant med de nya rutinerna i skolan efter sommarlovet. Jag drömde mig alldeles för ofta tillbaka till stränderna, lekarna och utflykterna vi gjorde i Hällevik varje sommar. Det var den bästa tiden på året enligt mig. Såklart fick en kompis säga mitt namn flera gånger innan jag drogs tillbaka till denna värld igen från mina tankar.
För jag satt ju inte stranden i varm sommarkväll i Hällevik.. jag var tillbaka på skolgården i skolan. Solen sken på asfalten som gav ifrån sig en dov doft som jag efter att ha spenderat mycket tid på skolgården symboliserar med basket, hoppa hage och att leka tagen.

Jag var alltså här igen, nu hade jag börjat femman. Och jag hade långt hår. Mycket nytt detta år alltså. I alla fall för någon som gick i femman. Jag hade svårt för att bli brun, trots många dagar som spenderats på stranden. Istället fick jag otroligt många fräknar som träffat min näsa likt pilar på en piltavla.

Det var efter lunch och vi var på väg till idrottssalen för att ha idrott. Idag skulle vi hoppa höjdhopp. Jag både älskade och hatade att hoppa höjdhopp.
Jag älskade det för att jag efter att ha klarat att komma över ribban alltid fick fjärilar i magen och kämparglädje för att klara ännu ett steg högre på ribban! Och jag hatade det för att man ständigt jämförde sig med sina klasskompisar.
Jag var lagom kort, lagom snabb, lagom stark och helt enkelt lagom bra på idrotten över lag. Jag ville inte åka ner mer på ”duktighet” så jag blev en av de som alltid valdes sist på när vi hade lagsporter. Jag hade med andra ord blandade känslor när jag klev ut från tjejernas omklädningsrum till idrottssalen, i en lite för kort tröja (det verkar visst som jag växt lite under sommaren också..).

De första hoppen var lätta, som lite uppvärmning sådär. Men sedan blev det svårare och svårare. Jag hade tre försök och hade misslyckats med de två första. Jag kände klumpen i magen ”jag kommer inte klara detta..”.

Men sedan så svävande mina tankar iväg (som vanligt). Jag började istället för att i mina tankar se hur jag misslyckas faktiskt se att jag lyckas, att jag kommer över ribban!! Jag satte upp mitt hår i en starvig hästsvans samtidigt som jag såg framför mig varje steg jag tog fram till ribban, och hur hoppet skulle ske för att jag skulle klara att komma över ribban utan att riva ner den. Jag visualiserade hur jag skulle komma fram till mitt mål. Inte för jag var så bekant med ordet ”visualisera” just då, men jag lärde mig faktiskt en väldigt viktig sak denna septemberdag i en idrottssal belägen i en liten by i Blekinge. Jag lärde mig att visualisera. Och visst klarade jag mitt tredje hopp den dagen. Och sedan dess har jag klarat att göra flera hopp i mitt liv, även om de inte har varit lika bokstavliga som i höjdhopp. 

 

 Att visualisera ger dig motivation och inspiration för att skapa mål och kämpa för dem. 
Att visualisera hjälper dig att nå dina drömmar och ger dig självkänsla och självförtroende att orka kämpa för att nå dem!
Att visualisera hjälper dig att komma framåt i livet och att skapa det liv du känner att du vill leva.


Men att visualisera kan också skapa omotivation, stress och oro.
Att visualisera kan också skapa misslyckanden och en dålig självkänsla.
Att visualisera kan skapa rädsla för att prova nya saker och en efterlämnande känsla av man nöjer sig, att man lever på halvfart.

Det som styr hur visulationerna påverkar dig - är hur du väljer att visualisera. Ser du ofta misslyckas i dina tankar? Att det inte spelar någon roll att du börjar träna för du ändå kommer att misslyckas? Att du inte orkar ta valet att sluta svänga inom pizzerian efter jobbet för vad spelar det för roll om du ändå bara kommer hålla det i en vecka? Att du inte vågar följa dina drömmar för steget är läskigt och ta – och vad händer om du misslyckas?

Kanske har du redan lagt dig i ”facket” hos dem som helt enkelt inte lyckas? Hos med som nöjer sig. Kanske är du en människa som kollar avundsjukt på dem som verkar ha allt. De verkar så lyckliga, de lyckas åstadkomma det de vill och bara vara nöjda över vad livet har att erbjuda.
Vissa av oss kanske avundas dem, andra jämför sig med dessa människor och kanske upplever känslor av avundsjuka och svartsjuka och tänker tankar som ”varför får hon vara lyckligt gift, ha en stor fyra i stan och få den stora löneförhöjningen på jobbet, så orättvist!” 


 

Men vad är det då som skiljer dessa människor mer med dem som lyckas mindre här i livet? 

Det enda som skiljer sig mellan dig och dessa människor är du. Och dina tankar och känslor om dig själv.
Det är hur du visualiserar ditt liv.
Ser du att du misslyckas, då misslyckas du ofta.

 

Ser du istället möjligheter så skapar du en helt annan känsla inom dig. Hinder känns mindre och mer överkomliga. Visst misslyckas du ibland, det gör vi alla. Men istället för att se det som ett misslyckande kan man istället se det som en lärdom. ”Okej, jag kanske behöver värma upp mer innan jag gör marklyftet”, eller ”okej, jag fick inte detta jobb, men nu vet jag vad jag ska tänka extra på till nästa arbetsintervju.”

Så, hur tänker du egentligen om dig själv? Hur tänker innan du gör saker? Innan du tar löprundan? Innan du går på arbetsintervjun? Hur tänker du att din dag kommer se ut när du vaknar?
Kanske kan du tänka annorlunda nu efter att ha läst denna text. 

 
Igårkväll så sprang jag backintervaller. Innan jag sprang upp för backen så visualiserade jag hur jag klarade att ta mig upp för backen utan att stanna. Jag såg precis framför mig hur och var jag skulle ta mina löpsteg. Vart jag skulle börja springa och var jag skulle sluta. 
Och vet ni?
Jag klarade det alldeles utmärkt!

Att visualisera

0 Läs mer >>
Att göra eget jordnötssmör är barnsligt enkelt - och otroligt gott!

Mixa bara jordnötter i en stark mixer (jag brukar använda runt 200 g jordnötter).
Jag brukar inte mixa det helt slätt, utan jag gillar det när det är lite "crunchy".

Man kan även blanda i andra ingredienser efter smak och tycke, tillexempel kakao om man vill ha det ska smaka choklad!

Jordnötssmör

0 Läs mer >>
God kväll!

Jag har ju skrivit om vitlöksoljan tidigare, receptet finns HÄR. Här är ett annat exempel på hur man kan smaksätta den - med färsk timjan! 
Vitlöksoljan kan användas till flera olika saker - att steka i det, ha i såser, marinader, gryter med mera. 

Det är även en fin och personlig sak att ge som en gåva eller present till någon du tycker om!

Vitlöksolja med timja...

0 Läs mer >>

Mitt namn är Jonna Jeansson, jag är 24 år och bor Lund, Skåne län.

Jag är färdigutbildad hälsocoach, vattengympaledare, cirkeltränare, diplomerad massör samt ceriferad personlig tränare.

Jag valde hälsocoachutbildningen eftersom den är så bred, inte nog med att jag blir både personlig tränare, kostrådgivare och massör så har jag även lärt mig många användbara ämnen som stresshantering, motiverande samtal, kompimentärmedicin, vattengympa, gruppträning och så vidare.

Jag har själv tränat i många år samtidigt som jag brinner för matlagning och gillar att hitta på egna maträtter. Jag brinner för styrketräning, men gillar även löpträning och olika gruppträningar (har på senare tid börjat träna mer och mer tabataträning).

Nu studerar jag till Arbetsterapeut på Lunds Universitet och har till hösten 1,5 år kvar tills jag tar min examen!


Bild tagen av Ulrica Stjärnkvist.

Mina utbildningar och meriter:

Certifierad Personlig tränare 
Diplomerad massör
Kostrådgivning
Mindfulness och stresshantering
Hälsovägledning och livsstilsförändring
Kommunikologi – kommunikation och förändring
MI- motiverande samtal
Tobaksavvänjning
Konditionstest
Dornterapi
Ledarskap
Coaching
Samtliga utbildningar här ovanför utbildades jag via Stensunds folkhögskola som är medlem i Branschrådet för hälsa. 

FaR/FYSS-ledare (fysisk träning på recept) via SISU Idrottsutbildarna.
Healingubildning i light touch, vibrationshealing, regnbågshealing, kanaliserad healing och distanshealing hos Sanna Johnsson – medium och healer.

Vem är jag?

0 Läs mer >>
Hej fina ni!
Visst är vädret helt fantastiskt?!
Ganska så varmt att baka i, men jag ska verkligen inte klaga!

Vad bakar jag då?
Det kan jag faktiskt inte dela med mig av just nu. 
Men jag lovar att ni kommer att kunna ta del av det i framtiden på ett eller annat sätt! Spännande va?!

Här är lite smakprov på det jag håller på att provbaka just nu:

 

Smygkik!

1 Läs mer >>
Kan du inte äta eller vill du inte äta mejeri-produkter och saknar att äta yoghurt?
Då är detta ett nyttigt och gott alternativ till den sedervanliga yoghurten!
Rawyoghurt!


Raw bär- och fruktyoghurt

Receptet är för fyra personer

Ingredienser:
400 gram hallon
4 st bananer

Instruktioner:
Mixa frysta hallon tillsammans med bananerna i en stark mixer, mixa tills konsistensen blir slät. Om du gör fyra portioner så mixa gärna det i två omgångar. 
Toppa gärna rawyoghurt med lite fröer och nötter som är FODMAP-vänliga!

 

Raw bär- och fruktyog...

0 Läs mer >>
Min nya favorit på mellanmål och frukost är kokosmjölk (kall) tillsammans olika bär och frukter. Supergott nu på sommaren! Och det går att variera i all oändlighet!
Här använde jag hallon, jordgubbar och banan. 
Jag brukar toppa det med chiafrön och kanel, mums!

Kokosmjölk med bär oc...

1 Läs mer >>
God morgon!
 
Fast jag nu har semester så vaknar jag automatiskt runt 05.30-6.00- tiden på morgonen! Jag har alltid varit en morgonmänniska men jag är faktiskt förvånad över att kroppen kunde ställa om så bra efter att jag för bara en vecka sedan jobbade natt och kom hem från jobbet vid denna tid! 
 
Semestern hitills har varit väldigt härlig. Jag har varit hemma i Lund (jobbar i Blekinge under sommaren) och umgåts med min pojkvän, ätit gott, tränat, varit vid havet och umgåts med vänner. Känns inte livet lite härligare på sommaren så säg?
 
 
Det är även därför uppdateringarna varit få under dessa dagar. 
Hur har ni det?
Vissa som har IBS blir bättre av de varma vädret medan andra blir sämre. Jag är en av de förstnämnda, jag märker faktiskt ganska så stor skillnad. Jag har märkt att jag tillexempel blir bättre av att basta!
Hur är det för dig? (Om du som läsare har IBS det vill säga, hehe). 
 

Semester

0 Läs mer >>
Snart ska jag till standen och funderade ett tag på vilken mat jag skulle ha med mig. 
Kom på imorse att det var minsann laxsallad jag var sugen på! Perfekt som "strandmat" och till picknicken!

 
Du gör den enkelt genom att steka lax oxh kydda med citronpeppar, svartpeppar och salt. 
Till det äter du en valfri sallad! Jag använde majonäs till som sås!
 

Laxssallad

0 Läs mer >>
Tacos är ju en stor favorit i det svenska köket och tillhör det sedervanliga "fredagsmyset". 
Man kan förstå varför tacos är så populärt - det är både enkelt och går fort att göra, är otroligt gott och eftersom det finns flera olika tillbehör att kombinera med gör det enkelt att anpassa till både smak och behov!

Men är tacos egentligen IBS-vänligt?
Inte precis. Inte när det kommer till tacosvarorna som pryder matbutikernas hyllor - så som Santa Marias tacosås, tacokrydda och tortilla. 
Men ska vi ge upp hoppet på att någonsin äta tacos igen på grund av det?
Nej, absolut inte! Det går utmärkt att göra allt som ingår tacos helt själv - från grunden!
Och när du gör det från grunden så slipper du få i dig en massa onödiga tillsatser - istället får du i dig bra råvaror och näring som gör din kropp stark och frisk!

Precis detta gjorde jag igår och det blev jättegott!



Recept tacokrydda:
Receptet räcker till 1500 g färs

Ingredienser:
2 msk chilipulver
2 msk anchochilipulver
2 tsk paprikapulver
2 tsk mald spiskummin
4 tsk torkad oregano
2 tsk chili flakes
4 tsk salt

Instruktioner:
Mät upp och blanda alla kryddorna och förvara i en burk med lock. Chili flakes, alltså torkad smulad chili, kan uteslutas om man inte gillar chilihetta.



Het Salsa
Recept för 4 personer

Ingredienser:
500 gram krossade tomater
5 st finhackade feferoni
Valfri mängd vitlöksolja (se recept under ”såser och tillbehörs-recept”
1 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 krm cayennepeppar
Efter tycke & smak havssalt
Efter tycke & smak peppar


Instruktioner:
Rör/blanda bara ihop alla ingredienser
Häll upp och förvara den sedan i en stor glasburk
Servera din tacos tillsammans med salsan!

Tacobrödet ska jag göra lite ändringar på, då jag inte blev riktigt nöjd med konsistensen på det. Jag återkommer med recept när jag är helt nöjd med det!

Servera din tacos med valfri sallad och tillbehör till!

Tacos från grunden

3 Läs mer >>
God kväll!

Äntligen har jag semester! Och imorgon ska det bli fint väder, så jag ska passa på att åka till havet för första gången då! Kan man börja semestern på bättre sätt?

Jag tänkte passa på att åter tipsa er om vitlöksoljan jag tidigare skrivit om!
Det är superlätt att göra och är verkligen så praktiskt! Man kan steka i det, ha det i såser, marinader, gryter - ja, endast fantasin sätter stopp!

Ett annat tips är att göra det och ge bort som en fin present! 

 

Recept vitlöksolja:

Skala och grovhacka 2-3 vitlöksklyftor.
Lägg i en liten flaska och häll i oliv- eller rapsolja.

Instruktioner:
Oljan kan sedan användas som smaksättning i stället för vitlök i matlagning. Låt vitlöken ligga kvar i flaskan och fyll på med ny olja efter varje användning.

Vitlöksolja