hittarecept.se
Follow on Bloglovin
0 Läs mer >>
Väldigt mycket i huvudet idag. 
Men efter en kvällspromenad med Håkan i lurarna känns det tankarna lugnare. 
 
Hade en väldigt bra idé till ett blogginlägg idag men nu när jag väl sitter här känner jag hur fruktansvärt trött jag är.
 
Jag tror jag tänker för mycket ibland, låter saker och ting ta mer energi än vad de egentligen behöver. Ibland är det svårt att veta vad man själv tycker och tänker, är det jag själv som verkligen känner så eller är jag påverkad av vad någon annan har sagt till mig eller av sättet de reagerat..?
 
Nu svamlar jag bara känner jag, bäst att sova istället :p
Godnatt!

Allt och ingenting

0 Läs mer >>
Ja, det är en sådan kväll. 
En kväll när jag tar en lång kvällspromenad i mörket. Lyssnar på musik och bara tänker, låter fötterna styra vägen. Tappar tiden, är bara just där och då. 
 
Det brukar ofta sluta med att jag går in på mitt rum efter promenaden och tänder alla ljus i mitt rum.
Och börjar skriva. Ibland dikter, ibland långa texter.
Ibland har skriver jag frågor över saker jag inte förstår, eller vill veta mer om.
Vissa gånger har jag under promenadens gång fått idéer på saker jag vill åstadkomma. 
 
Jag vet inte hur länge jag sysslat med denna "rutin", sedan någon gång mellan 6:an och 7:an tror jag. Men på något sätt har det nog hjälpt mig att hitta den jag är, att det hjälpt skapa mig till den jag är idag. Att skriva gör det tydligt för mig att se vad jag tycker och tänker om saker. Det har hjälpt mig att förstå vad jag vill göra - och hur jag ska göra en plan och mål för att ta mig dit. Att inse mina starkheter och svagheter. Att känna tacksamhet. Att släppa stress och prestation. Hur jag ska förhålla mig till andra.  Det har helt enkelt hjälpt mig att lära känna mig själv. 
 
Ikväll var just en sådan kväll. 
 
Jag tänker mycket på att vi inte alltid kan styra över situationer som kan uppstå i våra liv.
Men vi kan däremot styra över hur vi hanterar dem.
 
Jag menar inte att man inte ska bli ledsen om det är något som har gjort en ledsen. Man ska självklart visa känslor och våga känna det man känner. Men det finns en viss gräns över hur långt och mycket man ska låta det påverka en. Blir du så ledsen att du sitter hemma i flera veckor, undviker att göra sådant som du vanligtvis tycker är kul och säger att du är för "upptagen" för att träffa dina vänner har det gått alldeles för långt.
 
Låt oss säga att din partner har gjort slut med dig.
Det vanliga man ser på tv och filmer när detta händer en tjej är att hon sitter gråtandes samtidigt som hon frenetisk gräver med skeden i ett glasspaket. Och det är okej. Det är okej att vara ledsen. Man behöver känna sorg och få insikt innan man går vidare.
 
Det är stadiet efter detta som avgör om du låter omständigheterna styra över dig eller om DU styr över omständigheterna.
 
Många går vid detta stadie två olika vägar. Vissa väljer "tyck-synd-om-mig-vägen", det vill säga stänger in sig, mår dåligt och ältar som jag nyss nämnde.
 
Andra sticker på klubb och partjar med sina vänner, kanske går hem med killar/tjejer för att kväva sorgen, men vaknar ofta med ett hål i bröstet och ångest. Inga av dessa vägar brukar vara så bra. I båda vägarna låter du omständigheterna styra dig. Jag menar, tänker du på ditt egna bästa - har du kontroll? Nej, antagligen inte.
 
 
 
Det finns dock en annan väg.
 
När du känner dig redo - skriv ner hur du mår nu, och varför du tror att du mår så. Är du lycklig? Viktigt att du tänker på dig själv nu, inte någon annan. Att skriva, "nej, jag är inte lycklig för jag har inte X i mitt liv" är inte relevant här. Då låter du omständigheterna styra dig.
 
Du kan bara styra dig själv och ska alltid undvika att lägga hela dig själv och HELA din lycka på någon annan. 
 
Skriv bara om saker som DU vill och som innefattar DIG. Skriv ner hur din vardag ser ut idag. Och skriv sedan ner hur du vill att din vardag ska se ut. Kanske vill du prova en ny sport? Kanske har uppbrottet gjort att du har mer tid att hitta på nya saker? Försök att se möjligheter istället för hinder. Istället för att trycka ner dig själv, försök lyfta dig själv.  Skriv ned vad du är bra på. Häng det på toalettspeglen så du ser det varje dag. Man kan inte påminna sig själv för mycket hur bra man är!
 
Vi är överlag bättre på att kritisera oss själva än att berömma oss själva. Vi är bra på att älta mycket och att tycka synd om oss själva.. vilket som ni säkert lärt er nu, är ett tecken på att vi låter omständigheterna styra oss.
 
Skriv ned vad du har lärt dig av uppbrottet. Kanske känner du att du har fått erfarenheter? Kanske har du lärt känna dig själv via dem? Allt är inte svart eller vitt. Lär dig uppskatta saker som detta. Fast det är svårt, försök finna det positiva av varje situation och belys detta.
 
 
 
Skapa kontoll över ditt liv genom att helt enkelt ta kontoll över det! Bestäm hur DU vill att det ska se ut. Skriv ner mål som DU vill åstadkomma och strategier för hur du ska komma dit. Men ett steg i taget, nya vanor tar ett tag att komma in i så låt det ta tid.
 
Och glöm för guds skull inte att stanna upp ibland, snegla bak över hur ditt liv var och jämför med hur långt du kommit, och ge beröm till dig själv, uppskatta och tacka dig själv för att du har gett dig själv möjligheten att bli den bästa versionen av dig själv som DU trivs med!

Låter du dig styra om...

0 Läs mer >>
En mysig lång lördagsfrukost, dagen kan inte börja bättre! 

God morgon!