hittarecept.se
Follow on Bloglovin
0 Läs mer >>
Det är kväll och det börjar skymma. De regnfyllda molnen verkar hålla sig lugna under en kortare period och släpper äntligen fram strimor av solsken. Jag ser min chans och knyter med snabba rörelser på mina skor och stoppar in hörlurarna i öronen. Jag lämnar det bruna tegelhuset bakom mig och fötterna vet precis vart de ska gå utan att jag egentligen behövde ägna en endaste tanke åt vart jag skulle. Mina fötter har tagit mig dit många gånger - ända sedan jag fick lov att gå iväg ensam för mina föräldrar när jag var yngre. Jag har suttit där som en fundersam 12-åring, som en ivrig 14-åring, som en aning vilsen 18 åring och nu idag - kommer jag dit som mer erfaren 25-åring. I vilken ålder och vilket känslorus jag än befunnit mig, så har jag alltid förundrats över hur vackert det är. För många kanske det bara är en sjö. För mig så är det så fantastiskt vacker plats. Speciellt på kvällarna, när träden och kvällsolen som omringas av moln i alla dess färger speglas i vattenytan. Det påminner mig om min mormor och morfars tavlor som de målande förr. Jag är så tacksam över att jag kan stanna upp och njuta av hur vacker naturen faktiskt är, när jag ser hur många andra som går förbi med av en blick av en slags tomhet, eller med tankarna långt borta, som om de kollar in i sig själva istället för ut på det jag själv identifierar som ett mästerverk. 
 
 
Denna kväll har det lagt sig som en slags dimma över sjön och jag kan inte låta bli att ännu en gång förundras över hur vackert det är. Det ser nästan magiskt ut. Jag hade inte planerat att komma dit för att tänka, utan bara för att njuta av utsikten. Men precis som så många gånger tidigare så skriver jag i mitt huvud, med mina tankar. Utan att styra dem, de bara kommer, som rinnande vatten och liksom förhöjer mitt medvetande på ett sätt som jag har svårt att förklara. Jag har alltid förundrats över hur klart jag kan tänka när jag är ute i naturen. Mina tankar är aldrig så rena och närvarande som de är här. När jag går på en gata fylld av människor, står i trängslen i en kö eller sitter på en överfull buss så har jag alltid kännt mig lite disträ, som om en del av mig själv är någon annan stans - eller att jag stänger av mig delvis för det är för mycket intryck och för mycket ljud runt omkring mig. Men här, själv, i naturen kan jag öppna alla mina sinnen för jag vet att omgivningen kommer ta hand om mig väl. Min syn förtrollas av den fina utsikten, jag hör hur sjövattnet slår rytmiskt mot bryggkanten, jag känner luken av det sommarregn som inte för så länge sedan mötte sjövattnets yta. Jag känner hur allt detta manifesteras inom mig till ett slags lugn. Jag känner mig hel. Jag känner att jag kan komma hit och bara vara mig själv. Inte gå inte i några roller. Inte gå dit med min roll som arbetare eller min roll som student. Roller som jag självklart älskar och som är en del av mig. Men här, ensam, kan jag vara tyst utan att känna att jag behöver tala, jag behöver inte anstänga mig för att vara koncentrerad eller göra något som är planerat. Här släpper jag allt och låter kroppen sitta, stå eller gå precis som den vill, och jag låter tankarna flöda fritt, helt utan filter av omgivningens förväntningar.
Här är jag bara jag.
Här hämtar jag energi, insikter och kunskaper.
Här samlar jag mod.
Här lär jag mig att uppskatta det lilla i livet.
 
 
Jag kan se hur livet symboliseras av naturen, hur kvällssolens strålar och de kristalliknande vattendropparna ger energi och näring för träden runt omrking - precis som vi människor får energi av goda relationer och att göra saker som får oss att växa. På andra sidan sjön ser jag en stig som delar upp sig i två delar - som kan liknas med när vi behöver göra olika vägval i livet. Jag ser sjöns vatten som är så mörkt att man inte kan se botten. Det påminner mig om att man ibland inte vet vart man ska landa när man hoppar. Men med erfarenheter och mod då vågar man hoppa ändå, för man vet att vattnet inte är så djupt och att man faktiskt kan simma.
 
Jag kan se hur allt runt omkring oss kan ses som isolerat, som bara trädet (dig), bara solen och regndopparna (relationerna) eller bara stigen (vägvalet). Men när jag kollar i sjön så ser jag hur spegelbilden är så tydligt visar för mig hur allt är en helhet, hur allt hänger ihop. Det spelar ingen roll hur många pengar du har om du inte har goda relatinoner som gör dig lycklig och får dig att växa. Om du trivs med hur ditt liv ser ut men inte vågar göra ett vägval och hoppa i något som du inte vet vad du landar, då kommer du inte heller bli lycklig. Jag tror det är därför så många känner sig halva idag, men den klassiska och allt vanliga inåtblicken. Tankarna av oro, stress och ältande. När man är någon annan stans, antingen tillbaka i tiden eller i framtiden.
 
 
Naturen är mitt sätt att stanna upp det band som vi kallad livet, som ibland kan kännas som om det snabbspolas på en tv-skärm likt de videoband som vi uppvuxna på 90-talet så väl känner till. 

Jag tror det är just detta många behöver. Stanna upp och se sitt liv som en helhet. För det är ju först då man kan se hur man egentligen mår. Och om man vill göra förändringar så kanske inte de bara behövs göras inom ett område. Om man inte ser helheten så kanske förändringarna görs på fel grunder vilket gör skapar motivationsbrist. Många har idag mål så som att gå ner i vikt eller ha ett bra betalt jobb, fast det de först och främst kanske hade behöver en starkare självkänsla eller helt enkelt en bra vän att prata och byta insikter med - och de känner att de log mycket mer förr än vad de gör nu behöver kanske ägna mer tid till att faktiskt göra sådant som de älskar - istället för att ständigt låta tankarna älta dåtiden eller planera framtiden. 

När tankarna formar o...

0 Läs mer >>
Du frågar mig varför jag inte berättat det för någon ännu. I ett kort andetag därefter med ett tonläge inte kan dölja din exalteration, säger du att du har berättat det för alla.
Du ler.
Du ser så lycklig ut och jag kan inte låta bli att älska dig lite extra. 

Jag kommer på mig själv av att jag varit tyst en stund - och säger lite för snabbt att ska göra det, att jag ska berätta det snart. Jag ler lite snett tillbaka och känner mig tankespridd. Nya, okända och oupptäckta känslor gör sig till känna i min kropp. Jag vill bekanta mig med dem. Jag ser plötsligt en tydlig väg i mitt liv, i min framtid. Den som länge känts så osäker och oviss. Nu känns det istället stadig och stabil. Jag känner mig överrumplad av känslorna. Jag ville smälta det först innan jag berättade. För det är stort. 
 
Jag åker hem och vet precis vad jag behöver göra. Jag packar min gråa fjällrävenryggsäck och tar på mig mina svartvita byxor som är sköna att gå i. Jag packar ner en varm kofta, en halsduk och min bruna diktbok med guldiga ramar. Jag skyndar mig till stationen och sätter mig på tåget mot Malmö C. De skånska åkrarna pryds denna junidag av skuggan utav svarta och gråa moln, och jag är glad över att jag tog med mig halsduken. Hoppar av på Malmö C och väntar på bussen. Kollar mig omkring och tänker att denna runda kommer jag att åka mycket framöver. Jag ler stort för mig själv i samma stund som känslan börjar kännas i mina axlar och letar sig sedan fram till min mage där den liksom exploderar, i vilket som känns som flera tusentals fjärilar. Jag ser i min ögonvrå att en kvinna som stod snett bakom mig på hållplatsen kollade nyfiket på mig. Jag bara fortsatte le och vara i känslan och jag kunde se att hon också fick ett leende på sina läppar. Fast solen och värmen lyser med sin frånvaro så känner jag att denna dagen är fantastisk. Och den är viktig för mig för att jag ska kunna ta in det och smälta det. 
Jag måste helt enkelt åka dit igen och se det igen med mina egna ögon. 

Jag hoppar av bussen och styr min färd mot havet. Jag går förbi de nybyggda husen på vänster sida och ser min spegelbild i de avlånga fönstren. Jag möter min blick som är fylld av glöd och spänning i spegelbilden - och det påminner mig om att jag faktiskt är här nu och att detta kommer att hända. Det är inte längre en dröm eller en tanke. Det är verklighet. Jag känner hur fjärilarna gör sig påminda i min mage ännu en gång. 
Jag kollar mig omkring och suger åt mig av omgivningen. Den är vacker och den ger mig inspiration. 
 
Lägenheterna med de gråa fasaderna som skapar vackra kontraster mot havet uppenbarar sig runt hörnet. Bara några fortsteg längre fram så ser jag den. Jag ser den stora uteplatsen med utsikt mot havet och segelbåtarna. Jag ser köket som är stort och smälter ihop med vardagsrummet i en fint stort rum. Jag kliver in på uteplatsen och förundras ännu en gång över hur stor den är. Jag kan se mig sitta där och skriva i en skön fåtölj varma sommarkvällar, kanske med doften av grillat. Precis som jag skrev om i skolan för två år sedan när vi skulle skriva om vart vi ville befinna oss om 5-10 år.
Det jag skrev om då, det kommer bli verklighet nu. 
 
 
 Efter ett tag, när jag smält intrycken så lät jag benen styra in mot Limhamns centrum. Jag kände att jag ännu en gång föll i förälskelse i den lilla stadsdelen av Malmö som kändes som en egen liten stad i den stora staden. Jag välkomnade Limhamn i mitt liv och jag kunde hur stadsdelen med de pittoreska gatorna också välkomnade mig. Jag kände mig som hemma. Och nu visste jag att jag är redo att berätta. 
 
 
Vi har köpt världens finaste lägenhet. 

När drömmar blir sann...

0 Läs mer >>
God morgon!
Hoppas ni har haft en fin vecka hittills!
Min vecka har varit hur bra som helst. Det händer mycket roliga saker i mitt liv nu och det känns väldigt bra. Önskningar slår in och jag får nästan nypa mig i armen varje dag för att förstå att det är sant. 

Men till något annat! Lite recept! Som ni kanske har märkt så har det inte varit så mycket recept under en längre period. Det beror främst på att jag inte har någon ugn i min lilla etta utan endast två plattor till att laga mat med. Därför blir maten inte så roligt att prova på nya rätter och liknande. Men nu är jag mycket hos mina föräldrar under sommaren och då kommer matinspirationen tillbaka! Äntligen!

Igår efter jobbet var jag sugen på frallor och slängde ihop detta recept. Gluten och mjölkfritt såklart! Det var supergott och enkelt att göra. 
 
 

Ingredienser:
(blir ca 6 st frallor)

5 ägg
0,5 dl rapsolja
2 msk kokosgrädde
2 dl pofiber
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
Lite salt

Sesamfrön till topping

 

Instruktioner:
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa äggen fluffiga.
Tillsätt rapsoljan och kokosgrädden och blanda ihop.
Blanda därefter i de torra ingredienserna.
Rör ihop allt till en deg som får svälla i 5 min.
Tvätta händerna och blöt dem sedan med kallt vatten.
Toppa med sesamfrön och sätt in i mitten av ugnen i 15 min.

Klart!

Mjölkfria och glutenf...

1 Läs mer >>
Något som slår mig då och då är hur olika vi människor faktiskt är. 
Jag tror att vi ibland glömmer det. Att vi ofta utgår från vad vi själva hade gjort om vi hade hamnat i samma situation, vilket gör att vi kanske ifrågasätter. Att vi inte förstår. Att vi får förutfattade meningar. 

För mig har det blivit speciellt påtagligt när jag jobbat som personlig tränare, mentor och i min utbildning till arbetsterapeut. Alla har ju inte samma förutsättningar som man själv har. Kanske har de inte din fysiska styrka, och då behövs ju nivån på träningen anpassas efter det. Kanske kan inte struktrera upp studierna som du kan, och då behövs det ju ske anpassningar på den fronten. Och för de som exempelvis råkat ut för en olycka och inte kan gå som du kan, då måste ju tillvaron anpassas så personerna ändå kan vara så självständiga som möjligt.
 
Fysiskt. 
Kognitivt. 
Mentalt. 
Alla har vi olika förutsättningar. 
Alla är vi mer bra på vissa saker och mindre bra på andra. 
 
 
 Vi måste vara bättre på att möta personer där DE är, utifrån deras förutsättningar och mål. 
Och inte reflektera så mycket över vad vi själva hade gjort. 
Jag tror att vi alla hade vunnit mycket förståelse, tankeställare och undvikit att känna frustration genom detta. 
Och vi hade slutat ifrågasätta. 
 
För du vet inte. 
Du vet inte vilka strider personen har gått igenom i sitt liv. 
Du vet inte vad personen kan ha gått igenom för att komma dit han/hon är idag. 
Du vet kanske inte hur personens vardag ser ut i övrigt. 
 
Förr kunde jag fundera mycket på varför personer i min omgivning gjorde vissa val som jag kanske inte gjort. Men ju äldre jag blivit och ju fler människor jag har mött med olika viljor, styrkor, ursprung, erfarenheter och så vidare - desto större insikt har jag fått över hur olika människor faktiskt är. Det viktigaste är ju att vi alla strävar efter att vara lyckliga - utifrån våra egna förutsättningar.

 
Jag tycker det är så fint att vi alla är så olika. För då kan vi lära oss av varandra. Få nya synvinkar, få nya insikter. Ibland kan jag bli så ledsen när jag hör samtal över hur en viss person gjorde "si" och "så" och att det kanske stack ut från normen. Att man gjort något "annorlunda".
Låt alla få vara som de är. 
 
Låt alla får göra det de älskar. Sträva efter sina egna mål. 
Det är då vi skapar ett rättvist samhälle, ett samhälle som inte dömmer utan istället tillåter alla att vara precis dem de vill vara. 
Jag tycker verkligen bland det finaste man kan se, när en person är i sitt esse. Det spelar ingen roll om det handlar om hästridning, gitarrspelande eller diktskrivande. Bara man älskar det man själv gör. Alla har rätt för att brinna för det de älskar utan att bli dömda eller ifrågasatta.
Tvärtom, så borde det uppmuntras och uppskattas mer och vi alla borde nog ta oss en tankeställare om man börjar ifrågasätta eller diskutera om varför en person hade gjort ett val som man själv inte hade gjort.
 
 

Lite tisdagstankar från mig :)
God natt!

Uppskatta och uppmunt...

0 Läs mer >>
Glädjen som kändes
var som guld
var som lycka.
 
Nu vet jag.
Nu kan jag se förbi rädslan.
 
Till något större. 
Till något starkare.
 
Jag tar modiga steg.
Jag svävar fort. 
Svävar över kanten
med ett skrattade hjärta
 
.. tillsammans med en fallskärm av klingande tro. 
 
 

Att våga hoppa - och ...

0 Läs mer >>
Jag åker ner för rulltrappan på Malmö station. Klockan är 23.13. Onsdag kväll. 
Ibland får jag som blixtar av minnen i mitt huvud. Från förr. Från saker jag varit med om. Situationer som har etsat sig fast i mitt minne.
Händelser.
Upplevelser.
Personer. 
 
Det händer nästan bara då jag känner att en förändring ska ske i mitt liv. 
När jag byter kapitel. 

Jag känner att det närmar sig. Förändringen. 
Om ett halvår är jag ingen student längre. 
Jag tar examen. 

Mina dagar kommer präglas av andra rutiner. Nya människor. Annorlunda miljöer. 
Andra förutsättningar. 
 
Jag ser i ögonvrån att en person åker förbi mig i rulltrappan som går uppåt.
Brunt hår, grön scarf och ledsna ögon. 
I vanliga fall hade jag nog funderat en stund över varför hon såg så ledsen ut. 
Men nu var istället mitt huvud upptaget av att fyllas av minnesblixtar. 
 
Egentligen är det inga klara bilder. Inte som sådana som man ser på en film eller i ett album. 
Det är flera olika dimensioner av känslor och jag undrar hur jag egentligen har förmåga att känna så mycket olika saker på en gång. 
 När vi ror båten på sjön. Solen fångar skogens skönhet och får näckrosorna att se ännu vackrare ut i vattnet. 
Att känna mina små barnfötter springa över gräset i mormor och morfars trädgård. 
Ditt skatt när vi alltid lekte i skogen. 
Lågstadiets speciella doft och hur bra jag kunde se ut på kullen vid bänken där jag satt. 
Högstadiets långa korridorer och min längtan bort från dem. 
Lyckan av att finna vänner som fick mig att växa. 
 
 
Sorgen att det jag satsade och trodde på rasade. Lyckan när jag fick reda på att det finns mycket mer. 

Möjligheter. 
Erfarenheter. 
Upplevelser. 
Människor. 
 
Bara jag vågade. 
.. och jag vågade. 

Jag gjorde det. 
Nu står jag här. 
Nära mållinjen. 

Jag står på perrongen. 
Fast det är juni så är det ganska så kallt. 
Jag knäpper jeansjackan och ser mig omkring. 
På paret som ser ganska så trötta ut, de längar nog efter att komma hem. 
På killen men svart skinnjacka som står lutad mot en pelare och det ser ut som om hans tankar är i en annan värld. 
På mannen som sitter på bänkan med sina två hundar. 
 
Alla är vi påväg från ett ställe till ett annat. 
Det får mig att tänka på att livet är en resa. Vi tar oss alltid från en plats till en annan. Kanske var inte just den hållplatsen det vi tänkte oss när vi bestämde oss att vi skulle resa dit. Kanske kom det upp hinder under resans gång som gjorde att den tog mycket längre tid än vad du trodde från början. Kanske träffar du någon under resans gång som du reser med i ett tag för ni ska mot samma riktning, mot samma mål. Kanske ändras ditt eller den andra personens riktning efter ett tag, och någon av er hoppar av för att åka mot nya mål. 
När man kollar ut under resans gång så kan man se hur livet förändrar sig under resan.
 
 
Beroende på vart du ska.
Beroende på din syn på dig själv och på andra i din omgivning. 
På vad du brinner och kämpar för. 
På yttre förutsättningar
.. och hur du hanterar dem. 
 
Uppförsbackar och nedförsbackar.
Sol och regn.
Åska, blåst och snö.
Kyla och värme.  
Ljus och mörker. 

Jag tror det kallas livet. 
 

Tåget kommer. Det är dags att fortsätta vår resa. 
Alla mot olika mål. 

Livets resa