hittarecept.se
Follow on Bloglovin
0 Läs mer >>
Hej fina ni!

"Jag måste bli bättre på att uppdatera min blogg", sa jag till min pojkvän igår. Mycket tid har gått till skola och praktik det senaste halvåret, och min tid och energi jag har haft kvar har ägnats åt att umgås med pojkvän och vänner, träna eller läsa böcker. Så efter de förutsättningarna jag har haft så har bloggen helt enkelt medvetet prioriterats bort fram till jag känner att jag har tid att skriva här igen. Och det är fullständigt okej, man kan inte hinna med allt hela tiden. Det gäller att prioritera och fördela sin energi urifån de förutsättningarna man har för stunden. 
Efter jul så blir det dock skola igen vilket gör att jag får mer flexibla dagar än vad de var under mina 10-veckors praktik, och då har jag förhoppningen om att jag har tid och inspiration till att skriva här igen! 
 
Jag tänkte bjuda er på ett supergott och nyttigt alternativ till nyårs"godis" ikväll! Det går lätt och fort att göra och jag lovar att det kommer vara uppskattat hos era nära och kära! Jag pratar nämligen om en en gammal favorit för många - nämligen rocky road, men här helt utan gluten, mjölk eller socker!

 
Rocky road

Ingredienser:

7,5 msk kokosolja 

6 msk kakao (gärna rå)

6 msk rissirap

1,5 dl hackade nötter (te.x. valnötter, jordnötter och pecannötter)
2,5 msk jordnötssmör


Instruktioner:

Börja med att smälta kokosoljan i en kastrull. Rör under tiden ner kakaon, rissirapen, de hackade nötterna och jordnötssmöret. 

Häll chokladsmeten i muffinsformar eller i en burk som du lagt bakplåtspapper i botten på. 


Förvara chokladen i kylskåpet i minst två timmar före servering.

GOTT NYTT ÅR PÅ ER! 

Tips på nyårs"godis"!

0 Läs mer >>

God kväll fina ni!
Jag som lovade er förra helgen att bjuda på en massa julrecept - och så var det helt tyst här. Sorry! Jag var ganska så sjuk då och i princip sängliggande hela helgen, så det blev inget av det! Idag har jag dock gjort gluten- och mjölkfria köttbullar. Bättre sent än aldrig heter det väl?! Som vanligt så improviserade jag fram receptet och jag blev faktiskt riktigt nöjd! Jag ville gärna få lite löksmak på köttbullarna (i FODMAP är ju lök rött). Detta löste jag genom att låta löken dra sig i olja, som jag sedan stekte köttbullarna i! Lök tillhör oligosackarider som inte är fettlösliga så därför, vilket betyder att det vi Ibs-are inte tål inte följer med i oljan. Så om man sedan tar bort lökbitarna så är det fritt fram att äta!


Recept:

500 gr färs, blandfärs eller oxfärs
1 kall kokt potatis, som rives
2 st ägg
1 riven morot
1 msk tomatpuré
Färk hackad rosmarin
1 tsk gurmerja
1 tsk rosépeppar
1 tsk paprikapulver
salt och peppar

Valfritt: Häll i vitlöksolja efter smak och tycke i smeten

Olivilja som "gottat" ihop sig med lök (obs ta bort löken innan stekning)

Instruktioner:
Hacka en lök i stora bitar och lägg i en skål som du häller olja över, låt det stå en stund och "gotta" sig. 

Riv eller mosa potatisen. Blanda ihop färs, potatisriv, ägg, kryddor och vitlöksolja till en jämn smet.
Börja därefter med att forma bullar och stek dessa i omgångar och stek i lökoljan (obs ta bort löken innan stekning). 

 

 
 GOD JUL på er alla därute!!

Glutenfria köttbullar

1 Läs mer >>
God dag!
Hoppas det är bättre med er idag än vad det är med mig. 

Min pojkvän har varit sjuk hela veckan och tyvärr började jag känna av samma sak igår. Idag är det ännu värre så det blir soffläge hela dagen. 

Frukosten var iallafall en höjdpunkt på dagen och jag gav den lite extra kärlek imorse med en god topping. 



Det blev en av mina favoriter som jag skrivit om ett flertal gånger i bloggen tidigare - nämligen bananpannkakor! Mums, tröttnar verkligen aldrig!

Lyxade till det men en extra god topping idag i form av både hallon, blåbär, hackad mandel, jordnötssmör och kanel
 
Receptet på pannkakorna hittar ni HÄR

 
Trevlig lucia på er!

Luciafrukost!

0 Läs mer >>
Hej fina ni!
Har ni det bra där ute i julstöket? Har ni fått någon julstämning ännu?

Jag kan faktiskt inte påstå att jag har fått någon vidare julstämning ännu. Jag har faktiskt inte köpt en enda julklapp ännu! Tänkte ägna lördagsförmiddagen för just det samt eftermiddagen/ kvällen till julbak! Planen är att baka gluten- och mejerifria lussekatter, pepparkakor och eventuellt vörtbröd. Recepten kommer såklart upp i bloggen efteråt - så håll utkik!

På tal om recept så lagade jag lövbiff med baconinlindad sötpotatis här om dagen. Till det åt vi bearnaisesås.  Supergott! 


Recept på baconinlindad sötpotatis:

Ingredienser
:
8 st sötpotatis*
16 st bacon
olivolja
salt och peppar efter behag

* Enligt FODMAP så ska man inte inta mer än 70 gr sötpotatis per tillfälle för att undvika en reaktion. Vissa reagerar dock på en mindre mängd än så och vissa klarar en större mängd, prova dig fram vad som funkar bäst för just dig!

Instruktioner:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala sötpotatisen och dela den sedan i klyftor. 
Linda en baconskiva runt varje klyfta. 
Smörj en långpanna med olivolja
Lägg den baconlindade sötpotatisen på plåten.
Baka mitt i ugnen i ca 45 minuter.
Sötpotatisen ska vara mjuk och baconet något knaprigt. 

Lövbiffen steker du ca 1/2 min på varje sida på hög värme och kryddar med salt och peppar. 
 
Serveras förslagsvis med en god bearnaisesås och sallad. 

OBS: I min sallad hade vi advokado vilket många med IBS reagerar på (jag tål dock det i en reducerad mängd). Så om du vet om att du reagerar på det så bör du undvika det eller äta det med försiktighet. 


 
Sedan måste jag passa på att tacka för alla fina kommentarar som trillar in här, jag blir superglad för all respons jag får, tusen tack fina ni! 

Lövbiff med baconinli...

1 Läs mer >>
Hej på er där ute i vintermörket!
Mina dagar går fort nu med långa dagar på sjukhuset i Helsingborg och pendlingen det för med sig. Därav går energin till bloggandet på en sparlåga just nu. Jag skriver när jag finner inspiration och tid helt enkelt. 

Förra helgen var jag och hälsade på min syster i Malmö, och vi lagade en supergod bacon- och broccolipaj som jag gärna vill dela med mig receptet av! 
Pajen innehåller som sagt broccoli som vissa med IBS har svårt att smälta, så om du vet om sedan tidigare att du har svårt för broccoli så kan du tillexempel ersätta den med mer tomat istället. 
 



Recept:
6 portioner

PAJDEG
6 dl mandelmjöl
1 dl skalade sesamfrön
2 tsk salt
80 gram kokosolja
2 st ägg

FYLLNING
Valfri mängd boccoli 
2 paket bacon
3 stycken kvisttomater

ÄGGSTANNING

6 st ägg
4 dl kokosmjölk
Salt och peppar efter smak och tycke
 

Pajdeg

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Mixa mandelmjöl och skalade sesamfrön i en matberedare eller en stavmixer
  • Tillsätt salt, kokosolja och äggen och mixa igen till en deg
  • Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel
  • Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter tills det fått lite färg

 
Fyllning och äggstanning

  • Dela broccolin i mindre buketter och förkoka i 3-4 minuter
  • Klipp baconen i mindre bitar och fördela över pajskalet
  • Lägg i broccolibuketterna
  • Dela tomaterna och lägg över baconen
  • Vispa ihop ägg och kokosmjölk till äggstanningen i en bunke
  • Smaka av med salt och pepparmix
  • Häll äggstanningen över pajen
  • Grädda pajen i ugnen i ca 40 minuter tills äggstanningen stelnat.

 
Smaklig spis!

Bacon- och broccolipa...