hittarecept.se
Follow on Bloglovin

IBS och omega 3 VS omega 6

I många av dagens sjukdomar är en dold inflammation ofta en orsak till varför sjukdomen uppkom från första början. Därför är det vid dem, precis som vid IBS viktigt att undvika mat som är inflammationstriggande och istället äta mat som minskar vår pågående inflammation i kroppen. Det viktigaste att tänka på här är valet av fett som vi äter. 

Det är nämligen det fleromättade fettet omega 6 har en inflammationstriggande verkan på våra kroppar, och därför är det viktigt undviker i största möjliga mån att få i oss något av detta. Omega 6 finns framförallt i:
– Solrosolja
– Majsolja
– Matolja
– Druvkärnolja
- Sojaolja
- Margarin

Dock finns det också mycket omega 6 i många av de hel och halvfabrikat som säljs idag, då dessa innehåller oljorna. Därför är det viktigt att både undvika att använda oljan samt att dessutom läsa på innehållsförteckningen på den mat vi köper hem.


Tar omega 6- farorna slut där?

Nej, omega 6 finns dessutom i höga halter i våra animaliska produkter. Detta eftersom djuren idag matas med omega 6 baserat foder som t ex soja och majs.
Ett tips är därför att välja kött, kyckling och ägg från frigående djur som har ätit gräs eftersom deras fettsamansättning är mycket bättre med en betydligt lägre halt av omega 6.

Istället för att äta omega 6 så rekommenderar jag dig att äta det fleromättade fettet omega 3, som då istället har en inflammationshämmande effekt i kroppen. Inte nog med det så verkar omega 3 dessutom kunna stärka fogarna i tarmen.
Omega 3 finns framförallt i fet fisk (vild, inte odlad) samt i skaldjur.
Andra inflammationsdämpande livsmedel är grönsaker, färska örter, olivolja och grönt te (dock ej mer än 25 cl per dag enlig FODMAP).

 

Undvik alltså:

  • Omega 6 rika fetter (Solrosolja, Majsolja, Matolja, Druvkärnolja, Sojaolja, Margarin)
  • Gluten (åter igen!)
  • Transfett
  • Socker

Välj istället:

  • Omega 3 rik mat (fet fisk och skaldjur)
  • Grönsaker
  • Färska örter
  • Olivolja
  • Grönt te (dock ej mer än 25 cl per dag enlig FODMAP)

Ni kan läsa mer om omega 3 och dess hälsofördelar HÄR.  

Ett annat ämne som har en inflammationstriggande inverkan på kroppen är gluten (läs mer om gluten här i mitt tidigare inlägg om det HÄR).

Andra livsmedel som ökar inflammationerna är socker, mejeriprodukter (läs mitt tidigare inlägg om mejerier HÄR) samt transfett.


Fisk är något jag älskar och äter flera gånger om veckan!

Här nedan ser ni: lax, torsk och makrill! Supergott att grilla på sommaren också! 

hittarecept.se

Kommentarer:

1 Elvira:

skriven

Oj, detta visste jag inte!
Ska absolut tänka på det i fortsättningen, tack för du berättar om allt detta, det gör ju inte sjukvården precis!

Svar: Så lite så! Nej, den mesta informationen när det gäller kost (inom de flesta sjukdomar egentligen) får man ta reda på själv, eller vända sig till dietist eller kostrådgivare. Sjukvården är ju tyvärr nästan bara inriktad på mediciner.
Ha en trevlig fredagskväll! :)
talandeord.blogg.se

2 Sara:

skriven

Jag som använder solrosolja typ varje gång jag steker!!
Ska prova att ersätta den mot olivolja och se om min IBS blir bättre :)

Svar: Hej Sara!Ja, det är ju inte lätt om man inte vet.
Det tycker jag låter som en bra idé! :)
talandeord.blogg.se

3 Maria:

skriven

Tack för ett bra blogginlägg! En kommentar till Sara här. Välj hellre Ghee eller kallpressad kokosolja när du steker eftersom dessa tål höga temperaturer. Olivolja och andra vanliga oljor omvandlas till transfetter när de blir för heta.

Svar: Tack för du delar med dig, Maria! :)
talandeord.blogg.se

Kommentera här: