hittarecept.se
Follow on Bloglovin

Mjölken, gör dig stor och stark - eller?!

Mjölken
Idag, till skillnad från förr när man använde mjölken direkt från kon så går den igenom en rad processer, dessa kallas för ”homogenisering” och ”pastörisering”. Här nedan kommer jag berätta för er om hur dessa processer går till och hur de kan påverka vår hälsa.   

 

Homogeniseringen:
Forskning har visat, men förundrande och chockade resultat att intaget av homogeniserad mjölk har ett direkt samband med en av våra största folksjukdomar, nämligen förhårdningen av artärerna (som vållar fler dödsfall än cancer).

 

Dr. Kurt A.Oster, chefsläkare emeritus vid hjärtkliniken vid Park City Hospital, Bridgeport, Connecticut, har under mer än 20 år samlat bevismaterial som ger en biokemisk förklaring på atheroskleros (ett slags arterioskleros, en beläggning som förtränger artärerna-åderförfettning, åderförkalkning).

 

Förr har alltid kolesterolet ansetts vara boven bakom detta vilket har skapat en förmögenhet åt margarin-och matolje-fabrikanterna.

 

Men det har visat sig vara fel. Den riktiga boven har istället varit den homogeniserings-process som 400 mejeriindustrin introducerade redan 1932 för att spara pengar och öka marknadsföringen – till priset av människoliv. Och få har varit medvetna om detta.

 

XO finns i levern hos både flera djur och hos människor. OXs funktion är att bryta ner purinföreningar till urinsyra, som är en slaggprodukt.

 

Oster har genom sin forskning kommit fram till att "när främmande XO som t ex den som finns i komjölk, kommer in i blodströmmen, ställer den till med stor skadegörelse genom att attackera specifika mål i artärväggarna". Detta "specifika mål" i artärerna heter plasmalogen som är en vävnad som utgör ca 30 % av hjärtmuskelns och artärväggarnas celler.

Plasmalogenets närvaro är helt nödvändigt för det yttre cell membranets stabilitet, vilket kan jämföras med murbruket håller samman tegelstenarna i en mur.

 

Förkalkade artärer

Osters forskning visar att de direkta attackerna av XO, som är ett oigenkännligt ämne för kroppen orsakar skador på artärväggarna. Detta gör att kroppens skyddsmekanismer reagerar med att bilda ärr och förkalkade beläggningar för att skydda kroppen.

 

"Själva förtjockningen och förhårdningen av artärerna är vad vi kallar arterioskleros, under det att atheroskleros kännetecknas av inlagringen av kolesterol och andra fettämnen i anslutning till ärr och beläggningar", säger Oster.

 

Efter ett tag blir ådrornas väggar tjockare vilket gör att blodet får svårare att passera. Tillslut förlorar ådrorna sin elasticitet då mer och mer kalk upplagras. Denna åderförkalkning kan i sin tur leda till högt blodtryck.

 

Egentligen ska alla enzymer är proteiner och XO, som är ett protein brytas ner i matsmältnings-processen, men för vissa personer går även XO oförändrat igenom tarmväggen och in i blodströmmen. Enligt Osters och Ross rapport tar han upp två orsaker till att varför detta sker.

 

Till att börja med så konsumeras mjölk och mjölkprodukter i stora mängder idag, vilket resulterar till en buffert mellan XO och magsyran. I en undersökning visade det sig att 64 % av XO förblev aktiv sedan lika mängder av mjölk och syra blandats i magen. Detta är en ännu mer negativ faktor för äldre människor eftersom de inte har så mycket syra som yngre.

 

För det andra skrivs det i rapporten att homogeniserings-processen medför att XO fångas upp av strukturer som heter "liposomer". Dessa liposomer är små inkapslade fettstrukturer som upp- kommit genom homogeniserings-processen. Deras uppgift är att omge och skydda XO och att leda den genom tarmväggen och in i lymfkärlen.

Där samlas vita blodkropparna upp dem och slutligen når slutligen de cirkulations-systemet.

 

 

Homogeniseringen spjälkar alltså upp mjölkens fettkulor i små hårda molekyler som sedan inte kan återförenas. Dessa isolerade fettmolekyler påverkas dessutom inte heller av matsmältningen, och det verkar även som om tar sig in i blodomloppet i oförändrat skick.

 

Detta är en av orsakerna till att så många människor är allergiska mot mjölk.

 

När mjölken INTE är homogeniserad så smälts både fettet och XO i magen och tunntarmen till mindre molekyler som antingen används av kroppen eller utsöndras.

 

Homogeniseringen tillåter en del av XO att gå in i blodströmmen utan föregående bearbetning" säger Dr. Oster. Forskarna hittar även resultat på att de matsmältningsrubbningar som är så vanliga i vårt samhälle ökar liposomfiltreringen in i blodströmmen.

 

I en skrift som kom ut nyligen (Nichlas Sampsidis, "Homogenized", Sunflower Publishing Co. Glenwood Landing New York 11547) skriver Oster och Ross att reaktionen mellan XO och plasmalogen resulterar i en giftig superoxid, som bokstavligen fräter bort artärväggen och vilket åstadkommer allvarliga skador som med tiden leder till förhårdnader samt mineralavlagringar.

 

"Det är på det här stadiet som fettstrimlor och kolesterol börjar samlas runt beläggningen" säger forskarna.

 

Enligt författarna kan man stoppa och ibland även läka skadorna genom att eliminera sådant som innehåller osmält XO, främst då homogeniserad mjölk och mjölkprodukter, inklusive glass och ost från sin kost.

 

Det rekommenderas öven att inta vitaminet folinsyra (folat) som blockerar XO:s verkan och bidrar till återuppbyggandet av cellmembranen i ådrorna. Oster ordinerar upp till 80 mg folinsyra per dag för sina hjärtpatienter.

 

*Vitamin D2 och D3 är inga bidragande faktorer så länge XO utesluts från dieten. Vitamin D som tillsätts i homogeniserad mjölk gör däremot mer skada än nytta, eftersom det ökar aktiviteten hos XO".

Under homogenisering sker det en enorm ökning av yt-arean hos fettkulorna. Det ursprungliga fett membranet försvinner och ett nytt bildas som då innehåller en mycket större andel av kasein och vassleproteiner.Även detta kan förklara de ökade allergiframkallande egenskaperna hos modern bearbetad mjölk.


Pastöriseringen:

Vid pastöriseringen av mjölken så använder man värme vilket förändrar strukturen hos mjölkens aminosyror, lysin och tyrosin. Detta leder till att hela denna samling av proteiner blir mindre tillgängliga, det främjar härskning av omättade fettsyror och förstör vitaminer.

Pastörisering förändrar också mjölkens mineraler såsom kalcium, klor, magnesium, fosfor, kalium, natrium och svavel samt många viktiga spårämnen, vilket gör dem mindre tillgängliga för våra kroppar. Det finns även vissa studier och belägg för att pastöriseringen faktiskt förändrar laktosen, vilket gör att den lättare absorberas av kroppen.

Pastörisering dödar de flesta toxiner, men dock inte alla. Pastörisering gör även att mjölken i hög grad tappar sitt ursprungliga näringsinnehåll.

 

Efter pastörisering, har komjölken förlorat mer än 60 procent av A, D, och E- vitaminer. Mer än hälften av C-vitaminet förstörs vid pastöriseringsprocessen. Vitaminerna B6 och B12 blir helt förstörda. Pastörisering förstör också nyttiga enzymer, antikroppar och hormoner. I processen förstörs även lipas, ett enzym som bryter ner fett, vilket försämrar fettförbränningen och förmågan att korrekt absorbera fettlösliga vitaminer som A och D. Mejerierna och industrin är fullt medveten om den minskade halten av D-vitamin i kommersiell mjölk, så de berikar mjölken med detta vitamin.

 

Kan pastöriseringen av mjölken ge oss allergier?

I samband med att mjölken pastöriseras så ändras känsliga proteinmolekyler vilket i sin tur gör det svårare för våra kroppar att smälta och bryta ner. I samband med detta behöver bukspottkörteln jobba extra hårt genom att tillverka matsmältningsenzymer för att kunna bryta ner detta. 

Proteinet kasein blir framförallt svårare för våra kroppar att smälta efter pastörisering, vilket ger upphov till flera negativa reaktioner.

 

Pastöriserad mjölk och annan värmebehandlad mat, utgör en stor påfrestning för vårt matsmältningssystem. Risken finns att dessa proteinmolekyler passerar hela genom tarmväggen hos de med mjölkintolerans, läckande tarm, eller som lider av en dålig matsmältning.

Detta är detta som är första steget i utvecklingen av allergier och en rad andra systemiska problem som autoimmuna sjukdomar.

 

Om det inte skulle vara nog, så förstör pastörisering alla aktiva och goda enzymer i mjölken.

 

Enzymer som förstörs ska egentligen hjälpa kroppen att bryta ner och tillgodogöra sig alla hälsosamma näringsämnen i mjölken, vilket bland annat är kalcium. Detta är anledningen till varför de som dricker pastöriserad mjölk kan drabbas av benskörhet - vilket vi ser bra exempel på i vårt eget land. Med andra ord så kan kalciumet i pastöriserad mjölk inte hanteras av våra kroppar.

 

En viktig tankeställare att ha är att om vi skulle utfodra kons kalv med död, pastöriserad mjölk vid födseln skulle inte kunna överleva - och då kan vi fråga oss varför skulle människan reagera annorlunda?


Människor är inte utformade med de rätta generna som kräver att vi ska dricka mjölk från andra djur för att växa. Detta eftersom varje art har endemiska egenskaper som bara gäller för deras specifika typ.

 

 

Komjölk innehåller många likvärdiga komponenter som även finns i människans bröstmjölk, men dock så är dessa komponenter är inte i samma mängder. Vi människor har de mest avancerade hjärnorna av alla arter på jorden, och därför innehåller bröstmjölken höga nivåer av PUFA eller fleromättade fettsyror (speciellt linolsyra) som krävs för hjärnan ska utvecklas fort.

Komjölk innehåller dock betydligt lägre mängder PUFA, men innehåller istället högre nivåer av mättade fetter, som i sin tur bidrar till en snabbare tillväxt av kroppen. Därför har alltså komjölken dubbelt så mycket protein jämfört med bröstmjölk av anledningen att kor fördubblar sin storlek på 45 dagar, medan människans tillväxt istället tar 180 dagar.

 

 

Förutom detta så har komjölk även 20 gånger mer kasein än vad bröstmjölken har, vilket sätter en enorm press på människans matsmältning. Detta av anledning kasienet koagulerar och är anpassad för nedbrytning i fyra steg i kons matsmältningsapparat. Bröstmjölk däremot, består istället av 60-80 procent mer vassle än kasein som är lättare att smälta för våra magar.

 

Behandlad komjölk brukar förknippas med: sjukdomar och allergier som:

Acne

Allergier

Astma

Artrit

Kolik

Blodig avföring

Kolit

Luftvägsbesvär

Bihåleinflammation

Osteoporos (Kan vara lite förvånande eftersom mjölk är tänkt att förhindra detta tillstånd!)

Järnbristanemi

(järnbristanemi beror ofta blödning i tunntarmen som orsakas av mejeriprodukternas proteiner och man är inte mottaglig för järnbehandling i tablettform tills mjölk och andra mejeriprodukter eliminerats).

Trombocytopeni (lågt antal blodplättar), och eosinofili (allergirelaterade blodkroppar).

Hudutslag, atopisk dermatit, eksem, seborré, nässelfeber

Magkramper, utspänd buk

Fibromyalgi, muskelvärk

Depression

Diabetes

Cancer

 

I en studie från Finland kom man fram till att barn med insulinbehandlad diabetes hade högre nivåer av serum-antikroppar mot komjölk.

Det finns även forskning på att astma och bihåleinflammation har rapporterats lindras påtagligt vid uteslutning av mejeriprodukter ur kosten.

En annat förödande forskningsresultat är att intolerans och allergi mot komjölk kan vara en av faktorerna vid plötslig spädbarnsdöd.

Så, vad är då lösningen till hur vi ska bli friska (eller i alla fall bättre beroende på hur länge du varit sjuk) och motverka våra moderna sjukdomar – så som IBS?
- Vi måste helt enkelt utesluta de produkter som gör oss sjukare, nämligen genom att ta bort alla källor till gluten och mjölk ur kosten samtidigt som vi reducerar vårt sockerintag.
Prova att göra detta under en tre månaders period och utvärdera sedan resultatet själv!

Om ni vill läsa mer om hur gluten och mjölken påverkar oss så rekommenderar jag er som sagt mer i  böckerna ”Gluten och mjölk – serien om de vita gifterna” som består av en serie i tre delar och är skriven av Michael Håkansson.

hittarecept.se

Kommentarer:

1 Håkan:

skriven

Intressant läsning, tack för att du delar med dig!

Svar: Tack Håkan!Hoppas du får en trevlig helg!
talandeord.blogg.se

2 kicki :

skriven

Så sant det är ju det här jag alltid har sagt.

Svar: Så sant som det var sagt! :)
talandeord.blogg.se

3 Eva:

skriven

Varför inte istället ställa krav på en oförstörd mjölk !
Kalven lever tämligen länge på BARA komjölk, det gör inte människobarn, lr vuxna.
De flesta argument för att inte dricka komjölk faller ju pladask om alla får åtkomst till den obehandlade. Samt att en hel yrkeskår kan fortsätta att jobba för ett öppet landskap. Betänk även alla som indirekt har arbete genom svenskt jordbruk och dess djurbesättningar.

4 Stephanie Hallberg:

skriven

Svenska Bondgårdar kan idag betraktas som slavhandel av den grymmaste sorten.

komjölk är bäbismjölk.
Att inte folk förstår hur fel det är tvinga bort Kons barn och sätta sin egen mun på mammans spette, helt obegripligt.

Alla mejeriprodukter är ohälsosamma , ost, smör, mjölk, yogurt av tre skäl.
1. Moraliska - stjäl barnets mjölk
2. Hälsofarliga - processen att framställa mjölk, smör, ost och yogurt idag innehåller många farliga extra ämnen.
3. Vetenskap - Människan har levt och lever idag aom bäst utan mejeriprodukter. Se på andra folk än Svenskarna, dricker asianterna mjölk, nej. Dricker afrikanerna mjölk? nej. dricker Australianerna mjölk? nej.

Kommentera här: