hittarecept.se
Follow on Bloglovin

Gluten - gör det dig sjuk?

Jag tror detta inlägg kommer uppröra en del.
För varför ska du avstå gluten om du inte har någon allergi eller symtom för att du är överkänslig för det?

Kanske inte ännu säger jag då, men du har tyvärr stor risk för att utveckla en överkänslighet för det, som i sin tur kan leda till en rad olika sjukdomar - många av dem allvarliga och en rejäl påverkan av livskvalitén. 
Det är inte bara gluten som är "boven", utan även mejeriprodukter och socker, men det kommer jag skriva om i ett annat inlägg. 

Och om du har "redan" har sjukdomar som IBS, sköldkörtelbesvär och reumatism - är det verkligen gluten som kan vara boven?

Läs nedan och bilda er en egen uppfattning, jag måste iallafall börja erkänna att jag tror mer och mer på detta. 

För en tid sedan kom jag i kontakt med bokserien ”Gluten och mjölk – serien om de vita gifterna” som består av en serie i tre delar och är skriven av Michael Håkansson.

Dessa böcker bekräftade något jag länge hade anat, nämligen att både gluten och mjölk gjorde mina symtom av IBS:en värre – eller ja, snarare tror jag faktiskt att det är dem som gjorde att jag utvecklade IBS från första början.

Denna insikt förklarade väldigt mycket för mig. Som alla de gånger jag blivit så förlamande trött varje gång jag ätit en macka (även de ”nyttiga” med fullkorn) den uppsvälldhet och krampartade smärta jag fick uppleva när jag fått i mig mejeriprodukter (även laktosfria sådana – och även om symtomen oftast var lindrigare så fanns den en dov och krampartad smärta där).

 

Jag kommer här att ta upp kortfattat om hur gluten påverkar oss och våra kroppar, men för att ni ska få en större insikt och förståelse som ni kan bygga er egen uppfattning på så råder jag er att läsa bokserien ”Gluten och mjölk – serien om de vita gifterna” av Michael Håkansson.

 

Glutens historia
Det var inte förrän i början på 1900-talet som brödvete började användas på allvar i Sverige och det var nu som satsningen på odlingen av vetet gjordes i en högre utsträckning än tidigare. Orsaken till detta var bland annat kommit fram till helt nya sorter av vete genom olika typer av förädlingsarbete (kromosomförändring).

 

Den höga halten av gluten i vetemjölet gör det enkelt att använda tillsammans med andra typer av mjölksorter i majoriteten av alla våra bröd och bakverk.

Det hände mycket i utvecklingen mellan i början på 1900-talet och 1950-talet, man började nu tillsätta mer gluten i form av ren gluten i bakverken och detta gjordes genom att man tvättade mjölet för att kunna utvinna ren gluten som en egen produkt.

 

Det är här hälsofaran började på riktigt. Det är nu våra produkter, så som bröd och olika slags kakor som säljs på marknaden, faktiskt började bli riktigt farliga för vår hälsa. Slutprodukterna fick höga och skadliga halter av gluten som egentligen har ökat i procent i princip varje år sedan dess.
Få människor har också förstått hur farligt detta är och ökandet på sjukdomar i västvärlden som har skett sedan dess har ofta anklagats vara fettets fel, till skillnad från gluten, mjölken eller sockrets.

 

Varför är gluten farligt för oss?

Ja, vad är det egentligen som händer i våra kroppar när vi får i oss gluten?


När vi får i oss de höga halterna av gluten uppfattar vårt immunförsvar detta som ett gift vilket gör att kroppens immunförsvar anfaller tarmslemhinnan och börjar bryta ner denna. Detta sker eftersom tarmslemhinnan nu uppfattas som en fiende för vår kropp. Detta resulterar i att vårt immunförsvar försöker avlägsna skadans källa genom försök att förstöra tarmslemhinnan i dess syfte att skydda vår kropp.

 

Såklart blir detta följder för vår kropp, och ju oftare och mer gluten vi äter, desto större blir följderna.
De största följderna blir näringsbrister – kroppen kan inte längre ta upp den närig den behöver för att hålla sig frisk, stark och motståndskraftig mot sjukdomar.  Följderna av detta blir olika typer av rubbningar i våra kroppars immunsystem, endokrina system, hormonsystem med mera. Våra skadade tarmar kan inte fungera optimalt och näringsupptaget reduceras kraftigt som följd.
Efter att kroppen utsätts en längre tid kan ge upphov till multiallergier och överkänslighet mot livsmedel, vilket också kan förklara den enorma ökningen av allergier som har skett under bara det senaste årtiondet, och som tyvärr letar sig allt ner i åldrarna.

 

Många barn i västvärlden föds idag med märkbara reaktioner från deras immunförsvar när det gäller gluten och de verkar ha bildat antikroppar mot gluten/gliandin som är orsaken bakom dessa typer av reaktioner.
En teori till varför sker kan vara att mamman till barnet har en läckande tarm på grund av henne höga intag av gluten som passerar över till hennes blodomlopp som i sin tur ger större risk för att dessa antikroppar når barnet i moderlivet.

Det är dock fler faktorer som spelar in till varför vi får allergier och sjukdomar än själva gluten. Tillexempel så är moderns intag av komjölk och mejeriproduktern en avgörande faktor under graviditeten. Detta på grund av att komjölken idag utsätts för mycket antibiotika, hormoner och andra hälsofarliga ämnen vilket barnet blir påverkad av redan i livmodern.

Michael Håkansson, vågar påstå i sina böcker att överkänsligheten mot gluten och processerad mjölk nu gör sig mer och mer synligt i längre åldrar i form av exempelvis: autism, ADHD, ADD, reumatiska besvär, psykiska besvär, diabetes, infektionskänslighet, luftvägsbesvär, mag/tarmbesvär, diarée, förstoppning, uppsvälld buk, hormonell obalans, övervikt/undervikt, sköldkörtelbesvär, överdrivet sockerbegär, cancer, anemi, bristsjukdomar, öron/ögonbesvär, med mera.

 
 
 

Så, vad är då lösningen till hur vi ska bli friska (eller i alla fall bättre beroende på hur länge du varit sjuk) och motverka våra moderna sjukdomar – så som IBS?
- Vi måste helt enkelt utesluta de produkter som gör oss sjukare, nämligen genom att ta bort alla källor till gluten och mjölk ur kosten samtidigt som vi reducerar vårt sockerintag.
Prova att göra detta under en tre månaders period och utvärdera sedan resultatet själv!

Kolla gärna här för mer teorier inom detta ämne:
http://www.youtube.com/watch?v=r2yN6381ox4
http://www.youtube.com/watch?v=6M7LTutIh-U

Här är Michael Håkanssons blogg: http://gluten-celiaki.blogspot.se/ 

hittarecept.se

Kommentarer:

1 Lotta Gunnarsson:

skriven

Ett tips!
www.sundhetsbutiken.se

Kommentera här: