hittarecept.se
Follow on Bloglovin

Fluor - skyddar det eller skadar det?

Många ser det som en självklarhet att borsta tänderna med fluor. Det är ju bara något man "ska" göra och inte reflektera så mycket kring. Jag själv var en sådan person fram till jag fick min IBS-diagnos. Efter min diagnos började jag bli mer och mer medveten om vad som faktiskt fanns i produkterna jag använder mig av och hur detta eventuellt påverkade mig och min kropp. Fluor är ju något vi tillsätter kroppen som inte kommer på en naturlig väg - varför började jag fundera på, och följande är vad jag kom fram till. 

 


Sedan vårt första besök hos tandläkaren så har vi matats av information hur viktigt fluor är för våra tänder.
Idag borstar våra tänder med fluor, vi sköljer våra tänder med fluor och vi köper ofta tuggummi som innehåller denna kemikalie.
Flour finns dessutom i vårt dricksvatten. Livsmedelsverket gräns är att flour inte får överstiga 1,5 mg/l i vattnet -dock har flera studier visat att halva gränsvärdet kan orsaka bland annat cancer.

 
Vad är egentligen flour då?
Fluor är, tro det eller ej, ett neurotoxin (nervgift) som är giftigare än bly och i det närmsta lika skadligt som arsenik i koncentrationer runt 1 ppm.
Under 1900-talets första hälft var natriumfluorid (som är den korrekta benämningen av det fluor som används idag) ett avfall som blev över vid de stora aluminiumgjuterierna i framförallt USA. Avfallet var ett stort problem och man lyckades inte hitta något användningsområde utan det förblev en restprodukt. Kostnaden för att eliminera kemikalien var hög och det blev inte bättre av att många industrier tvingades betala skadestånd till boskapsägare och jordbrukare på grund av den skada som toxinen orsakade.

Det ena ledde till det andra och för att göra en lång historia kort, så tillsattes avfallet i dricksvattnet med hjälp av en hel del marknadsföring och tvivelaktiga studier utan motstånd. Huvudargumentet känner vi väl till även idag och det var att natriumfluoriden skulle motverka karies. Det som många dock glömmer är att karies framförallt kommer från raffinerade kolhydrater och det är knappast något som fluor kommer att råda bot på. Det man istället borde fokusera på är att ta bort orsaken till varför karies uppstår från första början - alltså att utesluta raffinerade kolhydrater från sin kost. 
 
En hel del studier publicerades under kommande år som protest, men resultatet ledde allt som oftast till att forskare fick sparken och indragna forskningsbidrag som följd. Med stora industriintressen i ryggen var det förhållandevis enkelt och dumförklara dessa typer av påståenden. Tandvården som vid denna tid blivit ett helt fristående skrå tog emot den fantastiska kemiklien med öppna armar och ända fram tills idag finns det inte en enda studie som pekar på att natriumfluorid skulle vara bra för tandhälsan eller någon annan form av hälsa för den delen. Fluor har aldrig testats för säkerhet innan godkännande i varken tandkräm, munsköljmedel eller andra livsmedel.
 
Däremot finns det en storm mängd forskning som talar om dess skadlighet. Under årtionden har natriumfluorid haft en hel del användningsområden - och dessa har inte varit i en positiv bemärkelse.
Adolf Hitler tillsatte exempelvis giftet i dricksvattnet i koncentrationslägrena efter att ha konstaterat att ämnet gjorde människorna emotionellt förlamade. Natriumfluorid används tillsammans med cyanid och arsenik för att tillverka råttgift. Ämnet är den huvudsakliga beståndsdelen i nervgasen Sarin. Man använder dessutom ämnet i bekämpningsmedel och i våldtäcktsdrogen Rohypnol.
 
Natriumflourid är, som tidigare nämnt, ett nervgift som lagras i vår hjärna och vårt nervsystem. Ämnet består av en positivt laddad jon som genom att binda negativa joner kan ta sig in i våra celler och skada dem. Studier har visat att barn som utsätts för höga halter av fluor har utvecklat ett längre IQ. Andra studier på natriumfluorid visar följande biverkningar:
  • Skador i hjärnan på råttor som påminner om Alzheimers och demenssjukdom.
  • Olika former av cancer skelettcancer är vanligast.
  • Förändringar i benstommens hållfastighet då natriumfluorid lagras i skelettet med höftfrakturer som följd.
  • Fosterskador och dödsfall hos spädbarn.
  • Försämring av immunförsvaret.
  • Orsakar Artros.
  • Negativ strukturell förändring av tänderna hos barn.
  • Hämmar produktionen av viktiga enzymer i matspjälkningen.
  • Undertrycker sköldkörtelns funktion.
 
Dessutom har de senaste årens storskaliga studier visat att natriumfluorid inte har några positiva effekter på tandhälsan överhuvudtaget. Tvärtom har forskning visat att ämnet ökar förekomsten av karies. Ämnet kan till och med ge upphov till att emaljen ruttnar. Flera forskare har medgett att det inte finns någon korrekt genomförd forskning som bevisar natriumfluoridens skyddande effekt. Efter att fluor har visat sig orsaka akut förgiftning måste numera tandkrämstuber i USA märkas med en varningssymbol för gift.

 

Här kan ni läsa mer om ämnet:
 
"Fluorering är det största fallet av vetenskapligt bedrägeri i detta århundrade, om inte i alla tider." - Robert Carton, läkare och toxikolog
hittarecept.se

Kommentera här: