Mejeri (och glutenfria) såser
Jag har alltid älskar såser till maten, de har liksom varit pricken över i:et så att säga. Innan gjorde jag ofta tzatsiki, åt gräddfil till tacosen, gjorde fisksås på cream fraiche och så vidare. Jag stod handfallen efter jag tog beslutet att ta bort mejerier - för vad skulle jag nu använda för basprodukter i mina såser?
Vitlöksolja:
Skala och grovhacka 2-3 vitlöksklyftor.
Lägg i en liten flaska och häll i oliv- eller rapsolja.
Oljan kan sedan användas som smaksättning i stället för vitlök i matlagning. Låt vitlöken ligga kvar i flaskan och fyll på med ny olja efter varje användning.
Het Salsa
Recept för 4 personer
Ingredienser:
500 gram krossade tomater
5 st finhackade feferoni
Valfri mängd vitlöksolja (se recept under ”såser och tillbehörs-recept”
1 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 krm cayennepeppar
Efter tycke & smak havssalt
Efter tycke & smak peppar
Instruktioner:
Rör/blanda bara ihop alla ingredienser
Häll upp och förvara den sedan i en stor glasburk
Servera din tacos tillsammans med salsan!
Aubergineröra
Detta behöver du till en stor burk med härlig röra:
Ingredienser:
3 st stora auberginer
Valfri mängd vitlöksolja
1 st citron
1 tsk cayennepeppar
Efter tycke smak - havssalt
Efter tycke smak - grovmalen svartpeppar
2 msk olivolja
Använd även olivolja för att smörja plåten
Instruktioner:
Sätt ugnen på 225 grader
Skal auberginerna
Dela dem i mindre bitar och lägg på en plåt med lite olivolja
Rosta auberginen i ugnen ca 30 minuter tills de känns mjuka och fått lite färg
Lägg den rostade auberginen i en bunke
Häll över vitlöksoljan över auberginen
Tvätta citronen noga och riv av skalet och tillsätt detta
Dela citronen och pressa ner citronsaften
Tillsätt cayennepeppar och någon nypa havssalt och lite peppar
Häll över olivoljan
Mixa med mixerstaven till härlig röra, den ska vara ganska tjock, om du önskar den tunnare tillsätt lite mer olivolja
Låt röran svalna och häll upp den på burk
Låt röran ”vila” i kylskåpet över natten så den hinner bli helt kall och smakerna kommit till rätta.
Hemmagjord majonäs:
- 2 äggulor
- 4 dl matolja
- 1 msk fransk senap
- salt och peppar
- Alla ingredienser skall ha samma temperatur för att undvika att det skär sig.
- Blanda äggulor, salt, peppar och senap i en skål.
- Tillsätt oljan försiktigt, i början bara droppvis, under flitig vispning.
- Smaka av med salt och peppar. Om den blir för tjock kan man späda med några droppar vatten
- Det går även bra att köra alltsammans i en mixer.
- 2 äggulor
- 4 dl matolja
- 1 msk fransk senap
- salt och peppar
- Valfri mängd vitlöksolja efter smak och tycke
- Alla ingredienser skall ha samma temperatur för att undvika att det skär sig.
- Blanda äggulor, salt, peppar och senap i en skål.
- Tillsätt oljan försiktigt, i början bara droppvis, under flitig vispning.
- Smaka av med salt och peppar. Om den blir för tjock kan man späda med några droppar vatten
- Det går även bra att köra alltsammans i en mixer.
skriven
Testade auberginröran nu ikväll dock med 1/2 citron och den smakade ljuvligt! Tack för bra mattips! :)