hittarecept.se
Follow on Bloglovin
1 Läs mer >>
Hej fina ni!

Förlåt för en lite halvtaskig uppdatering på senare tid. Har fokuserat på att komma tillbaka till vardagen här i Lund efter sommaren i Blekinge. Jag har bland annat spenderat lite kvalitétstid med vänner som jag inte träffat på länge. 
Dessutom så har jag inte fått min lön från sommarjobbet ännu så mina måltider består just nu av omeletter av olika slag - det känns inte så inspirerande att posta inlägg på samma mat fler gånger i rad, haha. 

Dessutom så håller jag på att förbereda inför att åka till Kreta på söndag!
Eftersom jag vet om att mycket av maten på Kreta görs på mejerier och gluten så har jag bestämt mig att ta med lite "massäck". Jag funderade länge vad jag skulle ta med, det skulle ju helst funka att äta både till frukost och mellanmål OCH hålla på vägen dit. 

Efter lite funderande och googlande kom jag fram till att jag ska baka något jag faktiskt inte gjort innan - nämligen eget knäcke

Det blev två olika sorter - kokosknäcke och fröknäcke. Båda var jättegoda! (Ja, jag har redan provsmakat!)
Båda recepten har jag lånat från Hannas blogg! 




Kokosknäcke

Receptet ger 1 plåt med kokosknäcke


1 1/2 dl bovetemjöl
1/2 dl kokosmjöl¨
1 dl sessamfrön
1 dl riven kokos
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl solroskärnor
Salt efter behag
3 dl kokande vatten med 2 msk kokosolja i

Gör så här:  
Sätt ugnen på 175 C.
Blanda alla torra ingredienser.
Koka upp vattnet, lägg i 2 msk kokosolja och häll det sedan över dom torra ingredienserna, blanda till en tjock smet.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och lägg smeten på pappret.
Lägg ett till bakplåtspapper ovanpå smeten och bred med hjälp av händerna eller en kavel ut smeten tunt och jämnt över plåten.
Dra av det översta pappret.
Skär rutor i smeten till önskad storlek på knäckebrödet.
Grädda i 20-40 minuter eller tills det är helt torkat och kripsigt.
Låt svalna något innan du äter det.

   
Fröknäcke:
Receptet ger 1 plåt med fröknäcke

Du behöver: 
1 dl bovetemjöl
1 dl majsmjöl
1 dl sesamfrön
1/2 dl solroskärnor
1/2 dlkrossat linfrö
1/2 dl pumpakärnor
2 msk kokosolja
2 1/2 dl kokande vatten
Några nypor flingsalt att strössla på

Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke, ha i kokosolja och kokande vatten till sist.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och häll smeten på pappret.
Använd ett till papper ovanpå smeten och fördela den med hjälp av händerna jämnt över plåten.
Ta bort det översta pappret.
Strö lite flingsalt på och skär rutor i smeten. In i ugnen på 30-40 min.
Låt brödet stå och torka ett tag innan du bryter bitar av det.

 

Fröknäcke och kokoskn...

2 Läs mer >>
God förmiddag!

Igårkväll kände jag för att lyxa till det med något riktigt gott för att fira att jag jobbat sista natten på mitt sommarjobb! 

Jag gillar att utveckla mina recept och prova att byta ut lite för att förnya dem.
Igår provade jag att experimentera med en av mina favoriträtter - nämligen omelettpizza!

HÄR
kan du se mitt tidigare recept. 


Omelettpizza version 2
1 stor portion


Ingredienser:
2 st ägg
2 msk kokosolja
2 msk vatten
3 msk fiberhusk
1 msk oregano
En nypa salt 


Instruktioner:

Börja med att vispa ägg, kokosolja och vatten i en bunke.
Tillsätt därefter fiberhusk, oregano och salt.
Rör ihop allt till en deg och låt svälla ca 5 min.
Tryck ut degen på bakplåtspapper med en sked eller med händerna, använd lite vatten på fingrarna om det "klibbar".


Bred därefter ut en lökfri tomatsås och toppa med valfritt tillbehör - som exempelvis skinka, tonfisk, banan eller som jag gjorde - med köttfärs. 
Krydda därefter med valfria kryddor. 

Jag hade ingen ost på denna gång, men kan rekommendera DENNA mejeri- och glutenfria osten!
Grädda sedan pizzan i ugnen på 200 C i ytterligare 12-15 min.


Servera gärna lite färsk basilika på pizzan och ät tillsammans med en god sallad!

En ny variant av omel...

3 Läs mer >>
Hej på er!
Visst är det härligt med fredag?

Jag tänkte ägna detta inlägg till att skriva vad inflammation kan ge för konsekvenser för oss - och hur vi ska äta för att undvika att få inflammationer i kroppen.

Inflammation - en grundorsak till att man utvecklar en kronisk sjukdom?
Redan under Hippokrates tid så började man misstänka att en inflammation kunde vara en orsak till varför man drabbades av en kronisk sjukdom. Man har nu genom olika tester kommit fram till att de personer som har utvecklat en kronisk sjuldom att har en generellt ökad systemisk inflammation i kroppen.

Det verkar även som om en förhöjd inflammation hela tiden bidrar till att sjukdomen utvecklas, och i många fall blir värre och värre.
Det har i en undersökning nyligen
 rapporterats att dem som har Alzheimers kan påvisa ett förhöjt inflammationsläge så långt som upp till sex år innan personerna utvecklar själva sjukdomen.
Liknande resultet av av förhöjda inflammationer har även rapporterats vid flera andra kroniska sjukdomar.

Många sjukdomar som är kroniska påminner om varandra, och främst är det den förhöjda inflammationen som är den största orsaken till detta. Det är känt att en person som lider av en kronsik sjukdom även löper större risk att uteckla fler koniska sjukdomar. Många som har IBS lider exempelvis även av fibromyalgi. 
Att många kroniska sjukdomar är ärfltiga har länge varit känt inom medicinen det har dessutom visats sig att personer som lever tillsammans och inte är släkt, som man och hustru, där den friska individen löper större risk att utveckla en kronsik sjukdom om den andra parten av dem har just en sådan. En orsk till detta kan vara den gemensamma livsstlen och ohälsosamma livsvanor som ökar risken att utveckla en inflammation i kroppen - som då är grundorsaken till sjukdomen. 
 
 
Kan en ohälsosam kost göra att vi utvecklar inflammation?
Det har på senare tid kommit mer och mer studier som har påpekat att en onyttig kost kan öka riskerna att utveckla inflammationer. 
Det första stora studie inom detta område är det så kallade Kinaprojektet där man studierade sambandet mellan kosten och sjukdomar. Slutsatsen i denna studen är den mest hälsofrämjande kosten för oss består av främst vegetabilier av god kvalitet som tillreds så lite som möjligt och har minimalt av salt, raffinerade kolhydrater, socker och fett.
Undersökningen visade att ett intag av denna kost kan förebygga majoriteten (80–90 procent) av all cancer, hjärt-kärlsjukdomar och andra former av nedbrytande sjukdomar som ger ett för tidigt åldrande. 

Är äta enligt denna hälsosamma kosthållning har även visat sig att främja en god och frisk tarmflora, vilket är viktigt för hela vår hälsa. En ohälsosam tarmflora kan ge upphov till att den inflammatoriska nivån i kroppen höjs - vilket i sin tur kan 
påskynda utvecklingen av olika systemsjukdomar, såsom hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, ledinflammationer och fetma. 

Om man ser till kosthållningen som vi följer som äter enligt FODMAP, så kan man se ett tydlig mönser i denna rekommendation, det som är rött (många som inte tål alls) och gult (vissa kan äta lite av) i FODMAP så är många av dessa livsmedel inflammatoriska - och detta är vad jag tror gör att många får symtom, skov och blir helt enkelt sämre i sin IBS att äta av. 
 
 
Idag finns det många olika typer av cancer och orsakerna bakom utvecklingen av dem är många. En tioårig stude av 500 000 européers kostvanor och utvecklingen av cancer visade tydligt att fisk, frukt, kyckling och grönsaker faktiskt har en skyddande verkan mot att utveckla olika typer av cancer. Till exempel har det visat sig att män som ofta äter fisk har en lägre sannolikhet att utveckla prostatacancer.

Så hur ska du då äta för att minska risken att uveckla inflammation/ få bort inflammation i kroppen?
Det handlar egentligen om att vi behöver äta en ren och naturlig - det vill säga en obesprutad och obearbetad kost som består av grönsaker, fisk, frukt, bär och fettsnålt kött för annars lider vi större risk att utveckla cancer, diabetes och en rad andra välfärdssjukdomar.

Ser ni även sambandet här via FODMAP - dessa livsmedel stämmer i stor del in på det gröna (de livsmedel som de flesta med IBS tål), de är antiinflammatoriska och gynnar helt enkelt vår hälsa och gör oftast att symtomen av IBS:en minskar. 

Vi måste öka vår förstålese att våra gener har faktiskt knappt ändrats sedan stenåldern. 99,99 procent av generna fanns i sin nuvarande form redan när vi blev jordbrukare för cirka 10 000 år sedan. 

Det är därför viktigt en kost som stämmer överens med våra gener och inte utav alla de konstgjorda livsmedel som pryder affärernas hyllor idag. 
 
Mat som är antiinflammatorisk vs inflammatorisk:

Grönsaker
Antiinflammatorisk effekt: C
hilipeppar, spenat, gröna grönsaker, sötpotatis, morötter.
Inflammatorisk effekt: Pommes frites.

 
 


Fisk
Antiinflammatorisk effekt: Ät mycket och gärna tre gånger i veckan! Kallvattenfisk (feta fiskar) är riktigt infammatoriska! 
Ät sill, makrill, vildlax, tonfisk, regnsbågsforell, sardiner, ostron.
Inflammatorisk effekt: Odlad lax gör mer skada än nytta.
 
 

Olivolja och rapsolja
Använd rikligt och varje dag!
Antiinflammatorisk effekt: Variera med hasselnötsolja, hampfröolja och mandelolja.
Detta är riktigt bra fetter med inflammationsdämpande effekt är omega 3-fettsyror som finns i feta fiskar och kallpressad linfröolja.
Inflammatorisk effekt: Margarin, solrosolja, vindruvskärnolja, bomullsolja, palmkärnolja och vetegroddsolja på grund av för mycket omega-6.

 

Kryddor
Antiinflammatorisk effekt: Cayennepeppar, ingefära, gurkmeja, chilipeppar, curry. Alla örtväxter är också otroligt antiinflammatoriska.
 

Kött och fågel
Antiinflammatorisk effekt: Ät helst från frigående (gräsätande), vuxna djur. Föda med gräs ger mer omega-3-fettsyror, spannmål ger omega-6. Nötkött, gås och anka går bra.
Inflammatorisk effekt: Kalv, lamm, inälvsmat.

 
 
Frukt
Är lätt till milt inflammatoriskt på grund av sötman så undvik att äta frukt i för stora mängder. Men samtidigt ska man inte utesluta frukt då det är mycket näringsrikt och rensande så ät gärna lite varje dag.

Antiinflammatorisk effekt: Citron, rabarber, hallon, blåbär och jordgubbar.
 

Nötter:
Antiinflammatorisk effekt Speciellt bra är mandlar (max 10 st per gång enligt FODMAP), hasselnötter (Max 20 st enligt FODMAP), pekannötter och macadamianötter. 
Inflammatorisk effekt: Undvik dock att äta allt för mycket, en del nötter har låg IFD beroende på omega-6-innehållet. 

 
 
Gryner och pasta
Antiinflammatorisk effekt: Råris

Inflammatorisk effekt: Vitt ris och vit pasta.
 
 
Mejeriprodukter
Inflammatorisk effekt: sötad fruktyoghurt, glass och alltför mycket hård, lagrad ost.

 

Drycker
Antiinflammatorisk effekt: 
Morotsjuice, tomatjuice, svart eller grönt te, örtte, källvatten.

Inflammatorisk effekt: Saft, coca-cola och andra läskedrycker.

 
Referenser:
http://www.naringsmedicinsktidskrift.se/halsa_ohalsa.html
http://www.ehdin.com/?id=183&start=0&svalue=inflammation 
http://www.ehdin.com/?id=2100

Antiinflammatorisk vs...

1 Läs mer >>
Jag är verkligen en periodare i matväg, har jag fått dille på en sak så kan jag äta det fler gånger i rad i flera veckor!
Just nu är det kokosmjölk med blåbär, banan, jordnötter och kokosflingor som är min favorit!

Jag brukar toppa det med att ringla över lite rissirap! Gillar när det salta från jordnötterna möter det söta från rissirapen och hur den mjuka bananen blandas med det krispiga från kokosflingorna!



Gott att äta till frukost, smidigt att ta med sig i en matlåda på jobbet - eller varför inte för att lyxa framför en bra film en fredagskväll?

Favoritmellanmålet

0 Läs mer >>
Jag har idag skapat en ny kategori på bloggen som heter "Byt ut guiden".
 
I denna kategori kommer jag skriva inlägg där jag tipsar om vilka livsmedel man kan ersätta med dem som man inte längre tål (det vill säga dem som inte är godkända enligt FODMAP och/eller innehåller gluten och mjölk).

För visst ska mat inte bli tråkigt och enformigt fast man har en allergi eller sjukdom? 

Man behöver bara lite fantasti och kreativitet - och det är just detta jag vill ge inspiration till i dessa inlägg! 

Som jag nämnt tidigare i bloggen så är inte socker bra, då det är inflammatoriskt.
För dem som lider av exepelvis inflammationer redan och/eller ha en läckande tarm så är socker ännu sämre.
Det vita, raffinerade sockret är godkänt enligt FODMAP, men jag har ändå valt att utesluta det så mycket det går ur min kost, då jag känner att jag mår bättre av att inte äta vitt socker. 
Jag kommer att skriva mer om socker i ett senare inlägg, om ni vill läsa mer om det så finns det ett bra inlägg om det HÄR

Idag tänkte jag tipsa om vad man kan ersätta det traditionella vita socket med när man exepelvis bakar. Det var länge sedan jag använde socker i bakning, innan jag fick diagnosen IBS så brukade jag använde mig av Agavesirap som sötning, men eftersom det inte är godkänt enligt FODMAP så har jag letat efter andra alterativ. 

Det tog ett tag innan jag fann alterativet rissirap - men det var en väntan som var värt att vänta på.
För vilken guldklimp jag fann! 
 
 

Fakta om rissirap:

Rissirapen framställs precis som det låter från ris. Rissirapen är en helt naturlig produkt som inte är raffinerad som vanligt socker. Rissprapen ger en långsammare höjning av blodsockret än vad vitt, raffinerat socker gör. Eftersom rissirapen inte gör att blocksockret höjs fort kan diabetiker äta det utan problem! 

Rissirapen har dessutom visat effekt på att balansera kalcium och magnesium i kroppen. Dessutom innehåller rissirap spårämnen som magnesium, mangan och zink vilket är viktiga mineraler för kroppen!

Rissirapen består av 45% maltos, 3% glukos och 52% maltotrios och förmodligen en utav de mest hälsosamma sockerersättningsmedel som finns tillgängliga. 


Hur ersätter man rissirapen med vanligt, vitt socker?
Hur rissirapen kan ersättas med vanligt, vitt socker skiljer sig från recept till recept beroende på val och mängd av andra ingredienser.
Rissirapen är ju en vätska och kan vid ersättningen i receptet orsaka en liten obalans i receptet.
I grova drag kan 1-1 1/4 dl rissirap användas för 1 dl socker -  samtidigt som 1/4 dl av någon annan vätska i receptet bör avlägsnas för att kompensera för den ytterligare fukt som tillsätts av rissirapen. 


Vad kan man använda rissirapen till?
 
- Gott i bakverk och kakor
- Som toppning på pannkakor
- Som sötning på göten eller fruktsalladen
- I glass

Rissirap finns att köpa HÄR och i välsorterade hälsokostbutiker. 



Har ni några önskemål på livsmedel ni inte längre tål och vill hitta alternativ till? 

Vad kan man ersätta s...

0 Läs mer >>
Hej!

Jag ÄLSKAR verkligen allt med choklad och gillar att experimentera med recept som innehåller choklad! Här har ni ett recept på mitt nyaste experiment - nämligen chokladmousse! 

Portioner: 2 

Ingredienser:
6 äggvitor
1-2 msk rissirap
6 msk kakao

Gör så här:
Vispa äggvitor och rissirap till ett fast skum. 
Blanda ner kakao och rör till en jämn och fin smet.


Klicka ut chokladmoussen i portionsglas. Låt ev. stå i kylen en stund, men inte mer än 2 timmar. 
(Jag brukar sätta in den i frysen en liten stund istället, går mycket fortare!)


Garnera med färsk frukt eller bär (t.ex. banan, blåbär, hallon) och servera!

Jag har tyvärr ingen bild på det, så därför lånade jag en bild härifrån.

Chokladmousse

3 Läs mer >>
Hej fina ni!
Här har ni ett supergott recept på en chokladkaka man kan göra i micron!
 
 
Ingredienser för en portion:
1ägg
3 msk kokosmjölk
2 msk kokosmjöl
2 msk mandelmjöl
1,5 msk kokosolja
2 msk kakao
0,5 msk rissirap
1/2 tsk bakpulver

Instruktioner:
Blanda allt och micra i en skål eller en mugg på full effekt i 1 min.
Om du inte har / inte vill använda micro så kan du göra den i ugnen på 175 grader i 10-12 minuter.
Servera förslagsvis med kokosgrädde med vaniljpulver i och bär!

Choklad-mugcake

0 Läs mer >>
Hej fina ni!

I detta inlägg tänker jag ta upp vilka produkter som är bara att använda i bakning och matlagning för att ersätta tllexempel de traditionella mjölen som vetemjöl, grahamsmjöl och dinkelmjöl. Produkterna jag tar upp i denna text är naturligt glutenfria och helt FODMAP-vänliga. 
 
Fiberhusk

Fiberhusk består av nedmalda skal från psylliumfrön innehåller hela 85 % fibrer. Den stora mängden fiber gör fiberhusken väldigt användbar vid bakning. Fibrerna har egenskaper som liknar glutens då dem kan hålla mycket vätska och binda samman en deg.
Med fiberhusk kan du baka exempelvis bröd, egen pasta och pannkakor. 
 
Pofiber

Pofiber tillverkas utan kemiska tillsatser och skapas av att man renar och torkar potatis fruktkött. Pofiber består av en kombination av olösliga tarmfibrer och lösliga ämnesomsättningsfibrer.

Pofiber passar för i princip all bakning och matlagning. Pofiber, precis som fiberhusk binder mycket vätska vilket resulterar att maten och brödet blir både godare och saftigare. Eftersom pofiber är finfördelad form samt har en neutral i smak, lukt och färg kan det även användas till att baka ljusa bröd och kakor. Pofiber fungerar dessutom bra att ersätta tillexemep ströbröd med vid panering eller i köttbullar.

 

 
Kokosmjöl
 
Kokosmjölet har många egenskaper och verkar positivt för vår hälsa! Det är avlastande för vårt matsmältningssystem och innehåller nyttiga fettsyror som främjar upptaget av speciellt magnesiumkalcium och fettlösliga vitaminer som A- och D-vitamin. Dessutom så är det rikt på proteiner och innehåller alla åtta essentiella och livsnödvändiga aminosyror.

Kokosmjölet är extra bra för oss som lider av IBS eftersom det främjar en sund tarm och en väl fungerande matsmältning då det både binder gifter, sänker blodfetterna och reglerar blodsockret. Den höga fibrerhalten gör att matens passage genom tarmen påskyndas och det hjälper även till att rena tarmen. 

Det är viktigt att tänka på att kokosmjölet smakar naturligt sött och har en mild smak av kokos - och då behövs det mindre sötning om man exempelvis bakar något sött med det. 

Att använda kokosmjöl är ett smart sätt till att få i sig mer protein och fibrer. Du kan exempelvis tillsätta kokosmjöl i en smoothie, i gröten eller baka med det.
 Om du ersätter kokosmjöl med vanligt mjöl vid bakning, är det viktigt att du tar ca 40 % mindre av kokosmjölet än den mängd som finns angett på receptet, då kokosmjölet suger upp MYCKET vätska!

 



Bovetemjöl

Bovete är faktiskt inget sädesslag - utan tillhör örtsläktet!
Mjölet är malt från fröt av bovtetet och passar perfekt för att använda för bakning av bröd, bullar, matpajer med mera.  
Bovetet är dessutom rikt på mineraler och är lättsmält för magen, en riktigt superprodukt för oss med IBS med andra ord!

 

Durramjöl
  
Durramjöl faktiskt ett högt gräs som ursprungligen kommer från Afrika och Sydvästra Asien och är känd i odling sedan åtminstone 2000 f Kr i Kina och Egypten. Idag används det flitigt i bakning och matlagning i Afrika, Indien och Kina. 

Durramjöl är väldigt bra att använda vid bakning då det är lätt att baka med och man får ett mycket bra resultat. Durran gör att bröd jäsner bra och att så att det inte sjunker ihop i ugnen. Durran är fiberrikt vilket också hjälper brödet att hålla sig färskt länge. Smaken jämföras med havre då det smakar mustigt och gott! 

Durra funkar alltså bra att använda i brödbakning och är faktiskt det mjölet jag tycker påminner mest om det vanliga vetemjölet! 

 

Glutenfria produkter ...

1 Läs mer >>
Om någon skulle fråga mig vad jag skulle äta om jag bara fick äta en enda sak så hade jag utan tvekan svarat - lax! 


Idag åt jag min lax tillsammans med stekta morötter och zuzzhini tillsammans med en god sallad, mums!

Älskade lax

0 Läs mer >>
 Något jag saknat nu på sommaren är att äta tzatsiki till grillat. Och jag har inte hittat något recept på en helt mejerifri tzatsiki så nu har jag komponerat ihop en själv! Det blir att prova den nu ikväll, spännande!! 
 
 
Tyvärr så kan jag inte ge ut receptet, det är hemligt tillsvidare. Men om jag blir nöjd med det så kommer ni att få tag på det på ett eller annat sätt i framtiden, det lovar jag!

Ännu en smygkik

2 Läs mer >>
Hej kära läsare!

Jag vet om att jag har varit dålig på att uppdatera nu på senare tid, men jag njutit av min semester och valt att inte lägga så mycket energi på datorn. Dessutom så letar jag lägenhet för fullt i Malmö, vilket tar både tid och energi, men förhoppningsvis hittar jag någon snart!

Men nu är jag tillbaka här i bloggen och ska försöka uppdatera så mycket jag kan!

Idag skrek verkligen min kropp efter något fett, vilket sedan förde mina tankar vidare till bacon! Jag ville dessutom ha något som gick fort att göra till - och vad är inte snabblagat om omelett? Och vips, så hade jag planerat dagens lunch!

Recept:
(1 portion)

Omelett:
2 ägg
Önskad mängd vatten
Önskad mängd mandelmjölk
1-1,5 msk fiberhusk

Blanda allt och låt svälla i ca 10 min. 
Stek i olja på medel värme i en stepanna. Krydda med valfria kryddor. 
Servera stekt bacon till och en god sallad!

Omelett med stekt bac...

0 Läs mer >>
Minns ni receptet jag lade ut på omelettpizzan här om dagen..?

Vill ni veta en rolig sak jag kom på för några år sedan?
Jo, man kan nämligen använda samma deg till att göra pannkakor med!

Det som avgör om du vill använda degen till något matigt eller mer mellanmåls/efterättsaktigt är vilket tillbehör du serverar till. Degen funkar lika bra att använda till pizza som pannkakor alltså! Man kan även använda degen till att göra de traditionella pannkaksrullarna eller som wraps! Eller varför inte till tacos? 



Recept för pannkakorna:
(1 portion)

Ingredienser:
2 ägg
1 dl mandelmjölk/kokosmjölk
1 msk fiberhusk
2 msk pofiber
En nypa salt


Instruktioner:
Visa ihop alla ingredienserna i en skål.
Låt sedan degen svälla i minst 10 minuter innan du steker den som en vanlig pannkaka i en oljad stekpanna. 

Servera med valfritt tillbehör till - denna gång hade jag hallon, kokosgrädde och kokosflingor till!

Lyxiga pannkakor

0 Läs mer >>
Mums!! Smoothie är verkligen av mina stora favoriter just nu.




Recept på morgonens smoothie:

1 banan
3 cm selleri
1 dl blåbär
1 dl hackad spenat
1,5 dl vatten
1 dl kokosmjölk

Mixa till önskad konsistens och njut i morgonsolen! 

 

Morgonens smoothie