Glutenfria produkter vid bakning och matlagning
Fiberhusk består av nedmalda skal från psylliumfrön innehåller hela 85 % fibrer. Den stora mängden fiber gör fiberhusken väldigt användbar vid bakning. Fibrerna har egenskaper som liknar glutens då dem kan hålla mycket vätska och binda samman en deg.
Med fiberhusk kan du baka exempelvis bröd, egen pasta och pannkakor.
Pofiber tillverkas utan kemiska tillsatser och skapas av att man renar och torkar potatis fruktkött. Pofiber består av en kombination av olösliga tarmfibrer och lösliga ämnesomsättningsfibrer.
Pofiber passar för i princip all bakning och matlagning. Pofiber, precis som fiberhusk binder mycket vätska vilket resulterar att maten och brödet blir både godare och saftigare. Eftersom pofiber är finfördelad form samt har en neutral i smak, lukt och färg kan det även användas till att baka ljusa bröd och kakor. Pofiber fungerar dessutom bra att ersätta tillexemep ströbröd med vid panering eller i köttbullar.
Kokosmjölet är extra bra för oss som lider av IBS eftersom det främjar en sund tarm och en väl fungerande matsmältning då det både binder gifter, sänker blodfetterna och reglerar blodsockret. Den höga fibrerhalten gör att matens passage genom tarmen påskyndas och det hjälper även till att rena tarmen.
Det är viktigt att tänka på att kokosmjölet smakar naturligt sött och har en mild smak av kokos - och då behövs det mindre sötning om man exempelvis bakar något sött med det.
Att använda kokosmjöl är ett smart sätt till att få i sig mer protein och fibrer. Du kan exempelvis tillsätta kokosmjöl i en smoothie, i gröten eller baka med det.
Om du ersätter kokosmjöl med vanligt mjöl vid bakning, är det viktigt att du tar ca 40 % mindre av kokosmjölet än den mängd som finns angett på receptet, då kokosmjölet suger upp MYCKET vätska!
Bovetemjöl
Bovetet är dessutom rikt på mineraler och är lättsmält för magen, en riktigt superprodukt för oss med IBS med andra ord!
Durramjöl
Durramjöl är väldigt bra att använda vid bakning då det är lätt att baka med och man får ett mycket bra resultat. Durran gör att bröd jäsner bra och att så att det inte sjunker ihop i ugnen. Durran är fiberrikt vilket också hjälper brödet att hålla sig färskt länge. Smaken jämföras med havre då det smakar mustigt och gott!
Durra funkar alltså bra att använda i brödbakning och är faktiskt det mjölet jag tycker påminner mest om det vanliga vetemjölet!