hittarecept.se
Follow on Bloglovin
0 Läs mer >>
Hej kära läsare!
Jag får ännu en gång be om ursäkt för min glesa uppdatering här. Jag är mitt uppe i en flytt och mycket tid och energi går åt till det just nu. Visst är det alltid mycket mer att göra och tar alltid mer tid än vad man tror när man flyttar?! Och jag har så mycket grejer! Vet inte hur jag ska få plats med allt i min lilla etta på 20 kvm som jag ska flytta till, haha! 
Men, så fort jag kommit i ordning i min nya lägenhet hoppas jag att jag har lite mer inspiration och energi för bloggen!
 
Något jag tänkt på mycket de senaste dagarna är hur man förhåller sig till saker och ting. Vårt förhållningssätt är A och O. Hur vi förhåller oss till våra framgångar och motgångar och allt däromkring är viktigt. Det är nämligen just detta som kan ge dig styrka och göra dig till den person du vill vara, det som får dig att vakna upp med en härlig känsla och få dig att gå runt och småle om dagarna med känslan av självsäkerhet och mod. En härlig känsla i magen som bara får dig att le med själen. 
 
 
Men hur du förhåller dig till saker och ting kan också låta det suga så mycket negativ energi från dig som gör att du mår dåligt och ständigt funderar på varför alla andra alltid verkar ha det mycket bättre än dig. Här är känslan i magen istället av en negativ bemärkelse, inte ofta som en huggande känsla och inte sällan tillsammans med en klump i halsen. 
 
 
 
Jag ska ge er ett exempel på hur vårt förhållningssätt faktiskt påverkar vårt mående i högsta grad. 
 
Exempel nr 1:
Du sitter ensam hemma en kväll. Inget är bra på tv:n. Att läsa en bok har du inte lust med och du känner ingen som helst motivation till att laga någon mat. För hur kul är det egentligen att laga något till sig själv?! Du kollar instagram och facebook minst en gång i kvarten i brist på något annat att göra. Du saknar att ha ett samtal med någon, ett riktigt samtal när någon sitter bredvid. Visst är arbetskamraterna trevliga men det är ingen av dem som du riktigt klickar med. Ni pratar bara om "säkra" samtalsämnen som vädret, jobbet och om deras barn. Du känner alltid ett hugg i magen varje gång de pratar om sina respektive och deras barn. Du egentligen väldigt avundsjuk. Tänk att komma hem till en tillvaro där du möts av dina barn och partner. Så mycket kärlek och trygghet. Din lägenhet ekar tomt av ensamhet och en otröstlig längtan. Idag åkte du till affären och köpte ännu en tröja du inte behövde eller hade råd med. Det kändes bra precis innan, under tiden i provhytten och en liten stund efteråt. Men sedan försvann den härliga känslan fort. Kvar fanns bara ett ekande av ångest och ensamhet. Precis som de flesta andra nätter lägger du dig med denna ekande känsla i magen och en klump i halsen. Du somnar sent på natten och vaknar flera gånger, ofta till minnen av mardrömmar. 
 
Exempel 1 är ett vanligt exempel på hur många lever idag. Tyvärr. Många är idag socialt isolerade i sina hem. Ensamma. Ledsna. Med en stark längtan. En längtan att ha någon att prata med. Att ha någon som förstår dem. Många har brist på meningsfulla aktiviteter att göra. Att känna sig behövda. Att känna sig älskade. Och inte minst av sig själva. 
 
 
Saken är denna, att man kan alltid be om hjälp att komma ur denna dåliga vanan. Till exempel med hjälp av en kurator. Men det stora steget måste man alltid göra själv. 

Så hur kan man då göra för att ändra sitt förhållningssätt från den situationen man befinner sig i?
 
Exempel nr 2:
Du sitter hemma ännu en kväll. Du frågar dig själv, vill jag sitta hemma själv idag eller vill jag hitta på något annat? Du känner för att vara social. Men hur gör man då om man inte har så många bekantskaper? Du har kanske flyttat till en helt ny stad, eller helt enkelt har du tappat kontakten med dina gamla vänner. Tänk efter - vem hade du roligt med senast? Du kommer på kvinnan på jobbet, som inte jobbar på din avdelning men som alltid hälsar på dig i korridoren och även om de ord ni växlar er emellan är få så är det alltid fulla av värme från hennes sida och du har alltid en varm och god känsla i magen efter att ni pratats vid. Känslan är kvar gott mycket längre än när du shoppat kläder du egentligen inte behöver eller har råd med. Du kollar upp om hon har facebook. Du skickar en vänförfrågan och skriver ett meddelande. Visst skadar det inte att fråga? Hon svarar efter en kort stund "Kom över så lagar vi middag tillsammans". Va? Var det bara så lätt, att bara fråga? En helt ny känsla infinner sig i din mage. En känsla av mod, hopp och glädje. Efter middagen somnar du bumps och sover hela natten. På morgonen varknar du upp med en härlig känsla, en känsla av att varje dag är en ny dag full av nya möjligheter. Och visst kan det uppkomma motgångar då och då - men du har lärt dig att det är hur du förhåller dig till dem som påverkar hur du är som person. Om det uppstår problem kan du lösa dem efter bästa förmåga eller låta dem sluka dig.
 
 
Visst låter detta mycket enklare än vad det är. Det är en process att ändra hur man förhåller till saker och ting. Jag är inte där själv ännu, men jag jobbar aktivit med det varje dag. Jag märker oerhört stor skillnad hur jag är nu och hur jag var för 5 år sedan. Om jag sökt en egen lägenhet för 5 år sedan och inte fått en efter en månads söknade så hade jag gett upp, känt mig misslyckad och grävt ner mig i det. Förra veckan fick jag en egen etta i Lund. Trots motgångar, trots att jag fick höra "att en etta i Lund kommer du aldrig få!" och trots att det tog fler, flera månader och många, många ansökningar. Men idag satt jag i min alldeles egna lägenhet och kollade runt med känslan "jag gjorde det, jag lyckades!!" och med den där bubbliga härliga känslan i magen. 

En liten övning där du kan öva på att ändra ditt förhållningssätt till en situatuon du idag inte är nöjd med:
- Sätt dig ner med en penna och ett block framför dig, alternativ vid datorn. 
- Tänk efter på den situation i ditt liv som du känner dig mest missnöjd med. Kanske är det ditt arbete. Kanske är det din sociala isolering. Eller att du saknar att ha någon hoppy. Vad än kommer till just dig. Skriv ner det!
- Nu har du skrivit ned det du är mest missnöjd med i ditt liv just nu. Tänk nu efter - hur har du förhållit dig till detta fram till nu? Har du bara låtit det vara så? Att varje dag gå till jobbet och hatat det utan att göra något förutom att klaga? Att sitta ensam hemma men inte höra av dig till någon, utan vänta på att någon ska höra av dig till dig? Att sakna att ha något roligt att göra, men innebandyklubban ligger fortfarande längst in i gardroben trots att du saknar att spela så mycket så det gör ont i dig? Skriv ner hur du har förhållit dig till situationen fram till idag. 
- Nu kommer vändpunkten. Hur vill du att det ska vara? Hur vill du att du ska förhålla dig till situationen? Byta jobb? Träffa fler vänner, gamla som nya? Börja spela innebandy igen? Skriv ner det som kommer till dig!
- Här har du det, svart på vitt. Du vet vad du är missnöjd med. Du vet att ditt förhållningssätt hittills har gjort att du förtsätter vara missnöjd med det. Och du vet hur du egentligen vill ha det. Nu måste du bara GÖRA det. Det är alltid de första stegen som är jobbigast. Att söka nya jobb och gå på intervjuer. Att ta steget och våga träffa nya människor. Den första träningen på innebandyn. Men det går lättare med tiden, det känns bättre med tiden. Du förändras. Du vågar mer. Och med tiden så kan du lättare se lösningar på problem istället för hinderna.
 
Det viktigaste är att GÖRA det trots att det är läskigt. FAST man har ångest. TROTS att det är utanför din tygghetszon. 
 
För vet ni? Det är alltid, alltid, alltid värt det. Du investerar på så sätt i ditt liv. I din självkänsla. I ditt mod. Du investerar i den människan du alltid velat vara men knappt vågat tro att du kommer att bli. 
 
 

Hur vi förhåller oss ...

1 Läs mer >>
Muuuums. Kommer aldrig tröttna på denna fantastiska frukost. 
Idag är jag ledig så jag har passat på att sitta extra länge och mysa med frukost och tända ljus. Det finns nog inget bättre sätt att starta min dag på än en rejäl långfrukost framför datorn samtidigt som jag läser mina favoritbloggar.
 


Detta recept är ingen nyhet i bloggen, men det är värt att skrivas fler gånger - då det är så grymt gott och går så otroligt snabbt att göra! Det kanske är några nya läsare som vill prova?

Bananpannkakor

Ingredisenser:

1 ekologisk banan 
2 ekologiska ägg

Instruktioner:
Mosa bananen först med en gaffel, knäck sedan i äggen och blanda väl.
Stek i (kokos)olja på medel värme och vänd pannkakan en gång. 

Servera med valfritt tillbehör! Jag använde blåbär, jordnötter, kokosmjölk (det feta lagret) och kanel!

Bananpannkakor

1 Läs mer >>
Igår hade jag planer att träffa en vän men eftersom jag vaknade upp med feber så blev det tyvärr inte av. 
Jag försökte göra det bästa av situationen och det blev hemma-mys istället.
Ganska så skönt att mysa ner sig i sängen med tända ljus och en bra bok. 

Jag orkade ta mig till affären för att köpa lite tillbehör till något jag varit sugen på länge - nämligen tacos!
Det var lika gott som jag mindes det - om inte ännu godare. (Tacos är verkligen min absoluta favoritmat, haha!).

Man ska dock undvika den färdiga tacokyddan samt tacosåsen om man har IBS då detta innehåller lök. 
Jag använde mig av min egnagjorda tacokrydda (recept HÄR) samt min egna tacosås (recept HÄR).
Tips på en mejeri- och glutenfri ost att använda till är DENNA

Supergott - och perfekt helgmat som också går fort att göra!



Idag mår jag bättre som tur väl är, så jag ska ta mig en liten sväng på stan.
Hoppas ni får en trevlig lördag!

Sjukstuga och taco-ni...

0 Läs mer >>
Jag blir så glad när jag ser att fler vågar gå mot strömmen när det gäller de sjuka skönhetsidealen som råder idag. 

Heja Colibe för att du gjort denna låt och video med ett fint och viktigt budskap.

Fint budskap

0 Läs mer >>
Många ser det som en självklarhet att borsta tänderna med fluor. Det är ju bara något man "ska" göra och inte reflektera så mycket kring. Jag själv var en sådan person fram till jag fick min IBS-diagnos. Efter min diagnos började jag bli mer och mer medveten om vad som faktiskt fanns i produkterna jag använder mig av och hur detta eventuellt påverkade mig och min kropp. Fluor är ju något vi tillsätter kroppen som inte kommer på en naturlig väg - varför började jag fundera på, och följande är vad jag kom fram till. 

 


Sedan vårt första besök hos tandläkaren så har vi matats av information hur viktigt fluor är för våra tänder.
Idag borstar våra tänder med fluor, vi sköljer våra tänder med fluor och vi köper ofta tuggummi som innehåller denna kemikalie.
Flour finns dessutom i vårt dricksvatten. Livsmedelsverket gräns är att flour inte får överstiga 1,5 mg/l i vattnet -dock har flera studier visat att halva gränsvärdet kan orsaka bland annat cancer.

 
Vad är egentligen flour då?
Fluor är, tro det eller ej, ett neurotoxin (nervgift) som är giftigare än bly och i det närmsta lika skadligt som arsenik i koncentrationer runt 1 ppm.
Under 1900-talets första hälft var natriumfluorid (som är den korrekta benämningen av det fluor som används idag) ett avfall som blev över vid de stora aluminiumgjuterierna i framförallt USA. Avfallet var ett stort problem och man lyckades inte hitta något användningsområde utan det förblev en restprodukt. Kostnaden för att eliminera kemikalien var hög och det blev inte bättre av att många industrier tvingades betala skadestånd till boskapsägare och jordbrukare på grund av den skada som toxinen orsakade.

Det ena ledde till det andra och för att göra en lång historia kort, så tillsattes avfallet i dricksvattnet med hjälp av en hel del marknadsföring och tvivelaktiga studier utan motstånd. Huvudargumentet känner vi väl till även idag och det var att natriumfluoriden skulle motverka karies. Det som många dock glömmer är att karies framförallt kommer från raffinerade kolhydrater och det är knappast något som fluor kommer att råda bot på. Det man istället borde fokusera på är att ta bort orsaken till varför karies uppstår från första början - alltså att utesluta raffinerade kolhydrater från sin kost. 
 
En hel del studier publicerades under kommande år som protest, men resultatet ledde allt som oftast till att forskare fick sparken och indragna forskningsbidrag som följd. Med stora industriintressen i ryggen var det förhållandevis enkelt och dumförklara dessa typer av påståenden. Tandvården som vid denna tid blivit ett helt fristående skrå tog emot den fantastiska kemiklien med öppna armar och ända fram tills idag finns det inte en enda studie som pekar på att natriumfluorid skulle vara bra för tandhälsan eller någon annan form av hälsa för den delen. Fluor har aldrig testats för säkerhet innan godkännande i varken tandkräm, munsköljmedel eller andra livsmedel.
 
Däremot finns det en storm mängd forskning som talar om dess skadlighet. Under årtionden har natriumfluorid haft en hel del användningsområden - och dessa har inte varit i en positiv bemärkelse.
Adolf Hitler tillsatte exempelvis giftet i dricksvattnet i koncentrationslägrena efter att ha konstaterat att ämnet gjorde människorna emotionellt förlamade. Natriumfluorid används tillsammans med cyanid och arsenik för att tillverka råttgift. Ämnet är den huvudsakliga beståndsdelen i nervgasen Sarin. Man använder dessutom ämnet i bekämpningsmedel och i våldtäcktsdrogen Rohypnol.
 
Natriumflourid är, som tidigare nämnt, ett nervgift som lagras i vår hjärna och vårt nervsystem. Ämnet består av en positivt laddad jon som genom att binda negativa joner kan ta sig in i våra celler och skada dem. Studier har visat att barn som utsätts för höga halter av fluor har utvecklat ett längre IQ. Andra studier på natriumfluorid visar följande biverkningar:
  • Skador i hjärnan på råttor som påminner om Alzheimers och demenssjukdom.
  • Olika former av cancer skelettcancer är vanligast.
  • Förändringar i benstommens hållfastighet då natriumfluorid lagras i skelettet med höftfrakturer som följd.
  • Fosterskador och dödsfall hos spädbarn.
  • Försämring av immunförsvaret.
  • Orsakar Artros.
  • Negativ strukturell förändring av tänderna hos barn.
  • Hämmar produktionen av viktiga enzymer i matspjälkningen.
  • Undertrycker sköldkörtelns funktion.
 
Dessutom har de senaste årens storskaliga studier visat att natriumfluorid inte har några positiva effekter på tandhälsan överhuvudtaget. Tvärtom har forskning visat att ämnet ökar förekomsten av karies. Ämnet kan till och med ge upphov till att emaljen ruttnar. Flera forskare har medgett att det inte finns någon korrekt genomförd forskning som bevisar natriumfluoridens skyddande effekt. Efter att fluor har visat sig orsaka akut förgiftning måste numera tandkrämstuber i USA märkas med en varningssymbol för gift.

 

Här kan ni läsa mer om ämnet:
 
"Fluorering är det största fallet av vetenskapligt bedrägeri i detta århundrade, om inte i alla tider." - Robert Carton, läkare och toxikolog

Fluor - skyddar det e...

3 Läs mer >>
God kväll!

Igår morse skrev jag ett inlägg som bara försvann. Puts väck! Annars brukar de ju sparas automatiskt om något skulle hända. Men inte denna gång!

Det är bara att skriva om det med andra ord!

Det är nämligen ett nytt inlägg inom "Byt-ut guiden" jag ville publicera för er.

Många med IBS saknar ett komplement för pasta, couscous, bulgur, matvete och mathavre som alla är rördmarkedade FODMAP-listan. 
Vet ni vad?
Jag har faktiskt hittat en grym ersättare för just detta!

Namnet på det är "hirs" som är naturligt glutenfritt. Hirs tillhör faktiskt gräsfamiljen och är ett sädesslag som har används sedan urminnes tider.
Hirs är näringsrikt då det innehåller mycket B-vitamin, järn och andra mineraler.

 
Det finns olika användingsområden för hirs vilka är följande:

Hirskorn
Fakta: Kornen innehåller vissa bitterämnen och bör därför sköljas i ett såll under kallt vatten några minuter före kokning. Kokas i drygt dubbla mängden vatten/buljong i 15-20 minuter. Kornen sväller mycket. Hirskorn kan även blandas i soppa eller i bröd och upplevs lättsmält för vara tarmar
Kan ersätta: Pasta, couscous, bulgur, matvete och mathavre.
 
 
Hirsflingor:
Fakta: Hirs kan även malas ner till flinor.
Kan ersätta: Havregryn, dinkelflingor. 
Man kan även göra gröt på hirsflingor genom genom att låtq 1 del flingor och 3 delar vatten får koka någon minut och ställs sedan åt sidan för att svälla ytterligare några minuter.
 
Hirsmjöl
Fakta:
I välsoterade affärerna finns det hirs som malts ner till mjöl. 
Kan ersätta:  Hirsmjöl är motsvarande rismjöl och kan användas till att ersätta detta. 

Byt ut guiden: Vad ka...

0 Läs mer >>
God morgon!
Jag hoppas ni har haft en bra start på veckan?

Fler och fler letar sig in och det börjar även trilla in en och en annan kommentar. KUL tycker jag! Jag gillar när ni kommenterar! Fortsätt gärna så! Bara jag kan hjälpa en enda att må bättre i sin IBS med det jag skriver blir jag hur glad som helst!

Jag skulle egentligen publicera detta inlägg igår, men tiden var knapp och därför kommer det idag istället. 

Jag kokade nämlligen kyckling för första gången. Det gick betydligt lättare och fortare än vad jag tänkt. Och jag upplevde att kyckligen blev mörare och saftigare i konsistensen än stekt och ugnsbakad kyckling. 

Om du är i ett skov (skov är lika med en period där dina symptom är många och kraftfulla, tex av konsekvens av att du ätit något du inte tål) så är det bra att äta kokt mat före stekt. Detta eftersom det rär enklare för tarmarna och övriga matområdet att jobba med och bryta ner. 

Recept: 
4 portioner

Ingredienser:
4 stycken kycklingfiléer
1 styck grönsaksbuljong (tex Kung Markattas)
4 dl råris

Instruktioner:
Börja med att koka upp råriset enligt instruktionerna på förpackningen.
När det är 15-20 minunter kvar av koktiden så börjar du tillaga kycklingen. 
Lägg ner en grönsaksbuljongen i en gryta med vatten och låt koka upp.
Lägg sedan ner kycklingfiléerna och låt koka under lock på medel värme/medelhög värme under 10-15 minuter. Kontrollerna sedan om kyckligen är klar genom att skära i en bit (köttet ska vara helt vitt utan spår av rosa).

Servera sedan rätten med en god sallad till.
Mums!

 
Hoppas ni får en trevlig tisdag!

Kokt kyckling med rår...

1 Läs mer >>
Innan jag fick diagnosen IBS var jag noga med att äta vegetariskt åtminstånde några måltider i veckan. 
Men när jag började äta enligt elimineringsfasen i FODMAP så fick jag sluta med detta då de flesta linser och bönor inte är tillåtna i denna fas. 

Nu har jag äntligen vågat införa dessa typer av livsmedel igen. 
Jag vill dock poängtera att det inte rekommenderas att äta linsbiffarna (iallafall inte i någon större mängd) för dig som äter enligt elimineringsfasen. I elimineringsfasen rekommenderas det att du inte äter en större mängd om 25 g kokta linser per tillfälle.
Zuzzhiniplättarna däremot är fritt fram att äta i elimineringsfasen!

Jag gillade speciellt linsbiffarna, jag gillar deras knapriga utsida och mjuka smakarika insida, mums!


Linsbiffar med smak av soltorkade tomater och rostade morötter:
4 portioner

Ingredienser:
2 dl röda linser
4 dl vatten
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm cayennepeppar
1 krm gurkerja
2 morötter
1/2 dl solroskärnor
5 soltorkade tomater
1,5 dl boveteflingor

Instruktioner:

1. Skölj linserna. Koka linserna i vattnet på låg värme tillsammans med salt i ca 10 min.

2. Skala och riv morötterna. Rosta morötterna och solroskärnorna i en stekpanna så att de får lite fin yta.

3. Grovhacka soltorkade tomaterna. 

4. Blanda linserna, morotsfräset, tomaterna och boveteflingorna till en mjuk smet, du kan även stavmixa smeten - tänk dock på att inte mixa röran het slätt då de är gott med lite större bitar i från morötterna. 

5. Stek någon minut på varje sida så att de får fin yta.

6. Ät och njuts med en matig sallad med exempelvis quinoa i. 


 
Zucchiniplättar:
4 portioner
 
Ingredienser:
1 zucchini
2 stycken ägg
1,5 msk fiberhusk
1 krm gurmerja
1 tsk salt
1 krm peppar
1 krm cayennepeppar

Instruktioner:
1. Börja med att riva zucchinin på grova sidan av rivjärnet.
2. Vispa upp två ägg.
3. Blanda i fiberhusk och samtliga kryddor.
4. Rör ner den rivna zucchinin, låt smeten svälla i ca 5 minuter. 
5. Smält olja i stekpannan.
6. Klicka upp smeten i pannan. Ungefär en matsked för varje plätt brukar vara lagom (det blir ca 16 plättar).
7. Stek på medelvärme tills det blir fin färg. 
8. Ät och njuts med en matig sallad med exempelvis quinoa i. 

Linsbiffar och zuzzhi...

2 Läs mer >>
Jag kommer ihåg när jag var liten och gick på mellanstadiet. Då fanns det aldrig någon laktosfri mjölk till skolmaten eller något laktosfritt smör som man kunde bre på smörgåsen. Aldrig var det någon av läkarna jag gick till som sade något om IBS. 

Jag fick dock höra många andra uttryck som "mjölkmage", "stressmage" och liknande. "Stressa mindre så blir det bättre" brukade jag få höra. 

Aldrig var det någon som riktigt förstod varför jag var tvungen att vara hemma så ofta från skolan i perioder, eller varför jag så ofta tackade nej till att följa med och leka.
"Lite magont kan väl inte vara så farligt?"
"Kan du inte ta en tablett?"

Omgivningens okunskap om IBS är stor. Och därav råder det också en stor oförståelse. 

Många vet inte hur jobbigt det kan vara. Att det för många tar en stor mängd energi att tänka ut om de kan följa med på saker och ting för de vet inte om det finns en toalett i närheten. Långa resor. Sociala tillställningar. Bröllop (tänkt om man måste gå mitt i vigslen?!) Att äta ute. Bussresor på bussar utan toaletter. Att bli bjuden på mat som man inte tål (inte vill väl jag vara taskig och säga nej när de lagat detta till mig?!)

Många blir ledsna. Varför kan man inte äta det som andra gör? Hur kan ett äpple göra en så dålig?! Hur kan lite lök i köttfärsen orsaka detta? 

Är det värt det?
Nej, aldrig. 
Tyvärr. 

Det har tagit mig ett tag att förstå det. "Lite marabou kan väl inte skada..?"
Jo, det skadar alltid. 
Det gör ont. Det tar energi. 
Det är aldrig värt det. 

Kramperna. Smärtan. Kallsvettningarna. Och efteråt, tröttheten, den otroliga energilösheten som får en att undra om man inte är över hundra år. 

Ni med IBS vet ju allt detta, även om det finns flera olika varianter av IBS så känner ni nog igen er mer eller mindre. Detta inlägg är inte till er, det är mer inriktat till vår omgivning. Inte för att de ska tycka synd om oss. Utan att de ska förstå!

Jag hittade denna videofilm idag som jag tycker alla borde se!
Det är bra att det sprids mer och mer information om IBS för detta skapar mer medvetenhet och med det ökar förståelsen!

Omgivningens okunskap...