hittarecept.se
Follow on Bloglovin
2 Läs mer >>

Vad sägs om lite lördagsmys i form av morotsmuffins/morotskaka utan gluten, mjölk eller socker och är helt FODMAP-vänlig?
OCH på köpet av allt så de är hur goda som helst?

Visst är du lite sugen..? 

Här kommer receptet:

Morotskaka med kokos och lime-glasyr:

Ingredienser till en kaka:

6 st ägg
2 msk agavesirap
1,25 dl kokosmjöl
1,25 dl smält kokosolja
1 msk kanel
2 tsk mald kardemumma
1 tsk ingefära
0,5 tsk äkta vaniljpulver
2 tsk bakpulver
3 dl finriven morot

Blanda i alla ingredienser i en form om ni vill ha morotskaka eller i muffinsformar om ni vill ha muffins. 

(Använd en springform med ca 21 cm i diameter)

Låt kakan svalna innan ni brer på glasyren.


Glasyr
2 dl kokossmör (recept på kokossmör finns HÄR)
0,5 dl kokosolja
1 msk agavesirap


Topping
:
Efter tycke smak zest från en lime

Morotsmuffins/morotsk...

1 Läs mer >>

Jag tror detta inlägg kommer uppröra en del.
För varför ska du avstå gluten om du inte har någon allergi eller symtom för att du är överkänslig för det?

Kanske inte ännu säger jag då, men du har tyvärr stor risk för att utveckla en överkänslighet för det, som i sin tur kan leda till en rad olika sjukdomar - många av dem allvarliga och en rejäl påverkan av livskvalitén. 
Det är inte bara gluten som är "boven", utan även mejeriprodukter och socker, men det kommer jag skriva om i ett annat inlägg. 

Och om du har "redan" har sjukdomar som IBS, sköldkörtelbesvär och reumatism - är det verkligen gluten som kan vara boven?

Läs nedan och bilda er en egen uppfattning, jag måste iallafall börja erkänna att jag tror mer och mer på detta. 

För en tid sedan kom jag i kontakt med bokserien ”Gluten och mjölk – serien om de vita gifterna” som består av en serie i tre delar och är skriven av Michael Håkansson.

Dessa böcker bekräftade något jag länge hade anat, nämligen att både gluten och mjölk gjorde mina symtom av IBS:en värre – eller ja, snarare tror jag faktiskt att det är dem som gjorde att jag utvecklade IBS från första början.

Denna insikt förklarade väldigt mycket för mig. Som alla de gånger jag blivit så förlamande trött varje gång jag ätit en macka (även de ”nyttiga” med fullkorn) den uppsvälldhet och krampartade smärta jag fick uppleva när jag fått i mig mejeriprodukter (även laktosfria sådana – och även om symtomen oftast var lindrigare så fanns den en dov och krampartad smärta där).

 

Jag kommer här att ta upp kortfattat om hur gluten påverkar oss och våra kroppar, men för att ni ska få en större insikt och förståelse som ni kan bygga er egen uppfattning på så råder jag er att läsa bokserien ”Gluten och mjölk – serien om de vita gifterna” av Michael Håkansson.

 

Glutens historia
Det var inte förrän i början på 1900-talet som brödvete började användas på allvar i Sverige och det var nu som satsningen på odlingen av vetet gjordes i en högre utsträckning än tidigare. Orsaken till detta var bland annat kommit fram till helt nya sorter av vete genom olika typer av förädlingsarbete (kromosomförändring).

 

Den höga halten av gluten i vetemjölet gör det enkelt att använda tillsammans med andra typer av mjölksorter i majoriteten av alla våra bröd och bakverk.

Det hände mycket i utvecklingen mellan i början på 1900-talet och 1950-talet, man började nu tillsätta mer gluten i form av ren gluten i bakverken och detta gjordes genom att man tvättade mjölet för att kunna utvinna ren gluten som en egen produkt.

 

Det är här hälsofaran började på riktigt. Det är nu våra produkter, så som bröd och olika slags kakor som säljs på marknaden, faktiskt började bli riktigt farliga för vår hälsa. Slutprodukterna fick höga och skadliga halter av gluten som egentligen har ökat i procent i princip varje år sedan dess.
Få människor har också förstått hur farligt detta är och ökandet på sjukdomar i västvärlden som har skett sedan dess har ofta anklagats vara fettets fel, till skillnad från gluten, mjölken eller sockrets.

 

Varför är gluten farligt för oss?

Ja, vad är det egentligen som händer i våra kroppar när vi får i oss gluten?


När vi får i oss de höga halterna av gluten uppfattar vårt immunförsvar detta som ett gift vilket gör att kroppens immunförsvar anfaller tarmslemhinnan och börjar bryta ner denna. Detta sker eftersom tarmslemhinnan nu uppfattas som en fiende för vår kropp. Detta resulterar i att vårt immunförsvar försöker avlägsna skadans källa genom försök att förstöra tarmslemhinnan i dess syfte att skydda vår kropp.

 

Såklart blir detta följder för vår kropp, och ju oftare och mer gluten vi äter, desto större blir följderna.
De största följderna blir näringsbrister – kroppen kan inte längre ta upp den närig den behöver för att hålla sig frisk, stark och motståndskraftig mot sjukdomar.  Följderna av detta blir olika typer av rubbningar i våra kroppars immunsystem, endokrina system, hormonsystem med mera. Våra skadade tarmar kan inte fungera optimalt och näringsupptaget reduceras kraftigt som följd.
Efter att kroppen utsätts en längre tid kan ge upphov till multiallergier och överkänslighet mot livsmedel, vilket också kan förklara den enorma ökningen av allergier som har skett under bara det senaste årtiondet, och som tyvärr letar sig allt ner i åldrarna.

 

Många barn i västvärlden föds idag med märkbara reaktioner från deras immunförsvar när det gäller gluten och de verkar ha bildat antikroppar mot gluten/gliandin som är orsaken bakom dessa typer av reaktioner.
En teori till varför sker kan vara att mamman till barnet har en läckande tarm på grund av henne höga intag av gluten som passerar över till hennes blodomlopp som i sin tur ger större risk för att dessa antikroppar når barnet i moderlivet.

Det är dock fler faktorer som spelar in till varför vi får allergier och sjukdomar än själva gluten. Tillexempel så är moderns intag av komjölk och mejeriproduktern en avgörande faktor under graviditeten. Detta på grund av att komjölken idag utsätts för mycket antibiotika, hormoner och andra hälsofarliga ämnen vilket barnet blir påverkad av redan i livmodern.

Michael Håkansson, vågar påstå i sina böcker att överkänsligheten mot gluten och processerad mjölk nu gör sig mer och mer synligt i längre åldrar i form av exempelvis: autism, ADHD, ADD, reumatiska besvär, psykiska besvär, diabetes, infektionskänslighet, luftvägsbesvär, mag/tarmbesvär, diarée, förstoppning, uppsvälld buk, hormonell obalans, övervikt/undervikt, sköldkörtelbesvär, överdrivet sockerbegär, cancer, anemi, bristsjukdomar, öron/ögonbesvär, med mera.

 
 
 

Så, vad är då lösningen till hur vi ska bli friska (eller i alla fall bättre beroende på hur länge du varit sjuk) och motverka våra moderna sjukdomar – så som IBS?
- Vi måste helt enkelt utesluta de produkter som gör oss sjukare, nämligen genom att ta bort alla källor till gluten och mjölk ur kosten samtidigt som vi reducerar vårt sockerintag.
Prova att göra detta under en tre månaders period och utvärdera sedan resultatet själv!

Kolla gärna här för mer teorier inom detta ämne:
http://www.youtube.com/watch?v=r2yN6381ox4
http://www.youtube.com/watch?v=6M7LTutIh-U

Här är Michael Håkanssons blogg: http://gluten-celiaki.blogspot.se/ 

Gluten - gör det dig ...

0 Läs mer >>
God morgon på er!
Här är det strålande och varmt väder. Hoppas det håller i sig för jag tycker det är på tiden att värmen är här för att stanna nu över sommaren!

Imorse så var jag sugen på att prova något som jag inte ätit (eller snarare druckit..) till frukost på länge - nämligen smoothie! 
Det blev en liten jag-tager-vad-jag-haver smoothie av det vi hade hemma, men den blev riktigt god och smakrik. 
Och inte nog med det så blev den också nyttig och näringsrik. 

Jag har blivit mer och mer intresserad av vilka positiva effekter rena och naturliga livsmedel faktiskt har.
Jag tror verkligen på att maten är vår medicin.
Visste du att många läkemedel idag härstammar från olika typer av örter, växter och livsmedel?
Långt tillbaka har man använt detta som medicin, tillexempel använde indianern mycket örter för att förhindra och bota sjukdomar, och man gör det inom ayurveda än idag där även kryddorna används flitit för just detta ändamål. 

Jag kollade upp vilka positiva effekter det fanns i ingredienserna jag använde i smoothien som var följande:

Svalknade smoothie:
Hallon
Blåbär
1/2 Banan
Honungsmelon
Havremjölk
Vatten
Chiafrön
Kanel

Mixa till önskad konsistens!

Detta var vad jag fann om varje livsmedel:

Om hallon från halsosidorna.se:
”Hallon innehåller polyfenoler vilket gör att bäret är bra mot skadliga bakterier, virus och svamp av olika slag.
Hallon innehåller även hallonketon som anses bra för fettförbränningen.”

Om blåbär från alltomblabär.se:
”Blåbär förbättrar korttidsminnet.

·       Blåbär förbättrar balansen och koordinationen.

·       Blåbär har antiinflammatoriska egenskaper.

·       Blåbär innehåller gott om kostfibrer.

·       Blåbär minskar risken för inflammation i tarmen.”

Om bananer från halsosidorna.se:
”Banan är bra mot högt blodtryck då den innehåller mycket kalium och magnesium.
Kaliumet kan vara bra för att motverka stress, och magnesiumet mot huvudvärk. Banan innehåller pektin som är blodsockersänkande, är bra mot PMS, sänker det onda LDL-kolesterolet, renar även kroppen från toxiner, samt motverkar baksmälla. 

Banan har visat sig bra vi mag- och tarmsår. Bra mot magcancer.
Banan innehåller aminosyran tryptofan som behövs för hormonet serotonin, vilket är bra för att motverka bl.a depressioner.”

Om Chiafrön från Bodystore.se:
”ChiaX® är den ursprungliga versionen av fröet från växten Salvia hispanica L. Detta mirakulösa frö har högre koncentration av Omega-3 fettsyror, antioxidanter och fibrer(vattenlösliga som binder vätska) än någon annan känd växtkälla på jorden. Chiafröet innehåller dessutom fytonäringsämnen (näringsämnen från växter som har visat sig nödvändiga för att uppehålla livet hos människan), kalcium, kalium, järn, koppar, selen, bor och vitaminer. Innehåller även aminosyran arginin som i kroppen arbetar kärlvidgande.

Chiafröet har högt innehåll av fibrer och protein, har ingen smak eller lukt och kan därför enkelt kombineras eller blandas med nästan all mat! Dess suveräna biologiska egenskaper förstörs inte av värme i samband med bakning, så det är lätt att införliva ChiaX® i dina favoritrecept.”

Om kanel från http://sockerfriheten.blogspot.se/:
"Några av kanelens hälsoeffekter är:
  • Håller blodsockerbalansen 
  • Musklernas förmåga att ta upp glukos/blodsocker förbättras
  • Insulinnivån i blodet blir lägre
  • Kroppen blir minre benägen att lagra fett
  • Kryddans kraftfulla antibakteriella och svampdödande egenskaper kan hålla många kroniska sjukdomar akuta infektioner på avstånd. 
  • Stärker immunförsvaret 
  • Är bra vid stress 
  • Är även bra vid illamående 
  • Används vid luftvägsbesvär och även magsmältningsproblem"

Men andra ord så är alla livsmedel väldigt bra för oss med IBS (och alla är FODMAP-vänliga) - och såklart så är det jättebra för alla er som inte har IBS heller. 

Jag kommer prova nya smoothies och näringsdrycker i fortsättningen, så håll utkik för jag kommer skriva mer om detta!
 
 

Svalkande smoothie

1 Läs mer >>
Hej på er!
Imorgon är det ju midsommar! 
Hur ska ni fira er midsommar?

Själv har jag som tradition att fira med mina vänner i Falsehult (ett litet ställe i Blekinge) där mina två kompisars släktingar har byggt en liten "stugby" med bastu, tunna och en fin sjö precis runt knuten. Den är dessutom belägen precis vid ett vackert ställe skogen. 
Vi brukar dansa runt midsommarstången, gå tipsrunda, leka lekar, grilla, bada i tunnan, sjön och bastun. 
Det är hur mysigt som helst och jag ser verkligen fram emot det! 

Midsommarmaten är dock lite knepigare att fixa detta året efter jag har fått diagnosen IBS, men dock långt ifrån omöjligt! Jag har letat på nätet för lite inspiration och kom fram till att jag ville prova kokosfrallor som frukost och som korvbröd, samt jordgubbspaj som efterätt! Till grillningen blir det teriyaki-lax (Santa Marias teriyaki är godkänd enligt FODMAP) tillsammans med fransk potatissallad och laktosfri cream fraich med dill och citon, mums!!

Jag bjuder på receptet på kokosfrallorna och jordgubbspajen nedan:

Kokosfrallor:

Ingredienser:

  • 12 ägg
  • 1/2 dl kokosolja
  • 2 dl kokosmjöl
  • 1/2 dl pofiber
  • 2 msk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • En nypa salt

Sätt ugnen på 200 grader. Smält kokosolja och elvispa ihop med äggen. Blanda ihop de torra ingredienserna för sig och vispa sedan ihop med äggsmeten. Låt svälla några minuter. Fukta händerna och forma sedan bollar av smeten och lägg på en plåt. Jag fick ihop 18 små frallor. Strössla över chiafrö, pumpakärnor och sesamfrön och grädda bröden i 15-20 minuter. 
Receptet har jag fått härifrån.



Recept jordgubbspaj:

Pajskal
1,5 dl mandelmjöl
1,5 dl kokosmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
0,5 dl sötmandel
1 msk fiberhusk
70 gram kokosfett
1 ägg
Lite salt
1 krm vaniljpulver


Mixa de torra ingredienserna i en matberedare. Tillsätt rumstempererat kokosfett och ägget. Mixa tills det blir en bra deg. Tryck ut i en pajform. (eller lägg i frysen en stund och kavla ut mellan 2 bakplåtspapper) Nagga med gaffel och förgrädda i ca 10 minuter på 175° C.

Fyllning
Jordgubbar
1,5 dl kokosflingor
1 ägg
2o gram smält smör eller kokosfett
1 krm vaniljpulver
Hackade nötter

Skiva eller dela jordgubbarna. Blanda kokos, ägg, smält kokosfett/smör och vaniljpulver. Lägg på jordgubbarna på det förgräddade pajskalet. Smula över kokosröran och strö sist över de hackade nötterna. 175°C i ca 10 minuter, eller tills kokosen har fått färg.

Jag tänkte äta pajen tillsammans med Oatlys vaniljsås. 



Trevlig midsommar på er!

Kokosfrallor och jord...

0 Läs mer >>
Hej fina ni!
Tänkte dela med mig av vad jag åt till lunch idag (eller ja, igår också, gjorde storkok här om dagen!). 
Nämligen kokoslax! Jag har verkligen fått dille på kokos just nu! Gillar smaken och upplever att jag håller mig mättare längre när jag äter det.

Det är väldigt enket, stek bara laxen i kokosolja och kokosflingor. Kokosflingorna ger en god knaprighet (lite som panering) och en god smak

Till serverade jag bara blandad sallad, avokado samt hackade mandlar ovanpå.
Perfekt sommarmat!

 (OBS: Du med IBS ska vara varsam med mandlar och avokado då detta ej är grönt på FODMAP)

Kokoslax med sommarsa...

1 Läs mer >>
God morgon!
Imorse så fick jag äntligen användning av kokosmjölet jag beställde från Bodystore här om veckan!

Eftersom min mage inte längre tål havregryn (inte ens glutenfria) så har jag börjat kolla efter andra alternativ till gröt. Jag har ju ätit havregrynsgröt till frukost i många, många år och saknar verkligen det i min morgonrutin!

Jag hittade ganska så recept på "kokosgröt" på nätet och bestämde mig för att prova. Som vanligt så ändrade jag lite i receptet så det blev lite mer i min smak. 
 

Recept:
1 portion

2 ägg
1,5 dl kokosmjölk/mandelmjölk eller annan typ av mjölk
2 msk kokosmjöl 
1 msk chiagrön
En nypa salt

Vispa ihop mjölk, ägg och salt i en kastrull. Rör ner kokosmjölet och chiafröna och rör under medelstark värme tills gröten tjocknat. 

Nu hade jag ingen frukt eller bär hemma, men det passar bra som toppning - precis som vid vanlig gröt!

Krämig kokosgröt

0 Läs mer >>
Efter frukosten begav jag mig ut på en promenad.
Tog med mig kameran som sällskap. 

Härliga, varma sommarmornar - ni är magiska och jag kommer att ta tillvara på er. 
 
Påvägen hem svängde jag inom Ica för att hämta mitt paket från Bodystore.
Det kändes lite som julafton att öppna paketet (fast jag visste vad som fanns däri).

Kokosmjöl, mandelmjöl, chiafrön och kanel.
Här ska bakas!

Vad har jag inte kommit på ännu, men är sugen på att baka bröd av olika slag. 
Jag lovar att dela med mig av recepten sen. 
 
Till lunchen idag vill jag experimentera lite och prova något nytt tillbehör till den sedervanliga köttfärsåsen. 
Kollade i kylen och hittade en zucchini. Kom på att jag läste om "zucchinipasta" på en blogg här om dagen och fick lust att testa detta. 

Det gick snabbt och enkelt! Riv bara zucchini i ett rivjärn, lägg i en kastrull, salta och låt det koka i ca 3 minuter - klart!
 

(OBS: Majs och kidneybönor är inte grönt på FODMAP så var varsam om tål detta eller inte om du har IBS!)

Promenad, paket och e...

0 Läs mer >>
 

Inspiration, motivati...

0 Läs mer >>
(OBS, cashewnötter är inte grönt på FODMAP så var varsam om du tål om du har IBS). 

En god frukost i all ...

1 Läs mer >>
God dag fina ni! 

Idag sov jag ända till kl 10.
Tror inte jag kan komma ihåg sist det hände. 

Vaknade med en härlig känsla i kroppen.
Solen sken utanför fönstret och jag mådde bättre i magen. 

Har haft ett skov nu i några dagar vilket har gjort att jag inte orkat göra så mycket. 
Men igår orkade jag ta mig till stan för att köpa lite "pysselgrejer".
 
Har haft en stor lust att rita länge nu, men har inte känt att jag varken har haft så mycket tid, ro och redskap för det. 
Så varför inte passa på när man äntligen har möjligheten att göra detta? 
Och energinivån det går åt till det är lagom när jag är i ett skov. 
Bara för att jag mår dåligt så behöver jag inte undvika att göra saker, det gäller bara att anpassa aktiviteterna. 
Kanske kan jag inte träna eller gå ut och dansa, men rita lite eller skriva en dikt eller två (som jag också gillar att göra) är mer lagom aktiviteter i det tillståndet. 
Bara för jag är sjuk så vägrar jag sluta leva. 

 
Men idag mår jag bättre som sagt! 
Märker verkligen hur bra jag mår av att vara lite kreativ ibland. Jag kan sitta flera timmar och hålla på med en sak, och få så många insikter under tiden

När jag såg solen skina in genom mitt fönster imorse så bestämde jag mig ganska snabbt för att ta en morgonpromenad. 
Det var skönt, varmt och fick mina tankar att tänka på att jag vill ha en riktigt somrig lunch när jag kommer hem. 

.. och så fick det bli!
Nämligen en kall kycklingsallad!
Låter bilderna tala om vilka ingredienser jag använde.
Sallad går ju dock att kombinera i all oändlighet!

(Ps: Ni som har IBS ska vara varsam om ni tål majs, fetaost och avokado.. jag tål dem alla). 
 
Hoppas ni får en bra dag!
 

Varmt väder, sval lun...

0 Läs mer >>
Hej på er!
 
Jag har varit tyst här ett tag.. och det är inte för att jag inte har slut på saker att skriva. Inte heller är det för att jag inte haft tid, fast jag har haft en lång och jobbig tentaperiod precis.
Snarare är det för att jag inte har haft något fokus till att skriva något. Mina tankar har varit upptagna med att tänka annat, jag har valt att fokusera på andra saker. 
 
På sista tiden har jag tänkt på detta med att planera sin tid. 
Jag har alltid varit extremt bra på att planera min tid.
Jag älskar att få mycket gjort på kort tid. Jag gillar att gärna ha hela dagen planerad.
Jag skriver planeringsscheman och listor för det mesta..
 
Jag lever ofta i framtiden, när jag kör en övning på gymmet så tänker jag ofta på nästa övning jag ska göra.. och kikar ofta på nästa maskin/redskap jag behöver inför nästa övning för att se om det är ledigt.
Ibland stressar jag till och med övningen jag gör för stunden bara för att jag ser att redskapen jag behöver till nästa är lediga, så jag ska hinna fram i "tid" innan någon annan tar det. 
Det är ganska jobbigt har jag kommit fram till, det blir som en inre stress.
 
Det tog mig 24 år innan jag på riktigt förstod att det handlar om att jag ska planera mitt fokus
- inte min tid.
 
För det spelar ingen roll att jag steg upp tidigt innan skolan och pluggade, eller hur många böcker jag lånade och som jag travade upp på skrivbordet för att läsa där bredvid datorn. 
Inte eftersom mina tankar ofta var någon annan stans, ofta råkade jag klicka över till fliken för Facebook som ändå var öppen. Ofta ville jag "belöna" mig genom att läsa lite bloggar där mitt i plugget.. inte sällan blev jag kaffesugen och gjorde kaffe, efteråt kunde jag sätta mig vid Facebook igen av ren vara. Helt plötsigt hade flera timmar gått. Försökte komma ihåg vad jag höll på med, vilken rad jag "nyss" läste i boken.. ofta kände jag mig en aning oinspirerad och okoncenterarad men då kunde det plötsligt plinga till i mobilen och mitt fokus riktades dit snabbt och bort från plugget, igen..
 
 
I vårt dagliga samhälle är det lätt att slösa bort sitt fokus på saker och ting. Det finns mycket att se och läsa på mobilen och datorn. Jag kan komma på mig själv kolla på mobilen under en föreläsning för att sedan komma på mig själv och lyssna vidare på föreläsaren.. men då kan jag helt plötsligt ha svårt att hänga med för jag missat vad som sagts. 
Jag läste någon artikel här om dagen att föräldrar som sitter med mobilen missar mer och mer av sina barns uppväxt. Visst spenderar man sin tid men fokuset finns inte med där och då. 
 
Fokus är det viktigaste och dyrbaraste som finns. Det gör dig klar i huvudet och närvarande. 
 
 
Jag har försökt utmana mig själv några veckor att komma ifrån detta. Att tillåta mig att klicka ner Facebook när jag pluggar. Att köra en övning på gymmet och vara helt fokuserad på den, det är OKEJ om någon annan tar maskinen jag ska använda sen, jag kan helt enkelt köra något annat isåfall. 
 
Från och med nu planerar jag inte min tid. Jag planerar mitt fokus. 

Planera tid vs planer...

0 Läs mer >>
Kokossmör är så enkelt att göra - och så gott!
 
Du behöver bara en ingrediens och ett redskap. Kokosflingor och en mixer/matbredare. 
 
 
 
 
Kokossmör:
200 g kokosflingor ger ca 2 dl kokossmör. 

Instruktioner:
Mixa kokosflingorna i mixern/matberedaren och skrapa ner dem från kanterna då och då, så hela smeten mixas. 
Efter ca 5-10 min (beroende på vilket redskap du använder och hur bra de är) är kokossmöret klart.
Konsistensen ska vara smöraktig och utan spår av flingor. 

Häll över kokossmöret i en glasburk och förvara i kylen.

Smöret kan användas till flera olika saker. Tillexempel som pålägg, på pannkakor, i gröt eller i/på bakverk.

Kokossmör