hittarecept.se
Follow on Bloglovin

Hur gör du positiva förändringar i ditt liv?

Vi pratar ofta om det. Att vi ska förändra oss, vårt beteende och att vi ska förändra vår vardag till det bättre, tillexempel att vi ska byta jobb men ändå fastnar vi på det gamla som vi inte trivs så bra på.

När vi träffar en gammal vän i affären är det inte sällan många säger ”vi borde ta en fika snart” men i vardagens stress så glöms denna fika snabbt bort. Vi pratar väldigt mycket om förändringar vi borde göra, ”jag borde börja träna, jag borde hälsa på mina föräldrar oftare, jag borde stressa ner mer efter jobbet”. 

Det är bra att ha en bild över VAD man vill förändra. Som att tillexempel äta mer nyttigt. Det är bra, det är steg ett i att göra en förändring.

Här är det viktigt för dig att veta var förändringen ligger som du vill göra. Ofta påverkar förändringen fler delar av ditt liv än vad du först trodde. En liten förändring kan faktiskt påverka flera komponenter i ditt liv, som du kanske inte planerat i början. En positiv förändring leder ofta till en positiv ”dominoeffekt” i ditt liv. Jag, tillexempel började träna på riktigt av anledningen till att jag visste att jag och min mage mådde så mycket bättre av träning på gym för några år sedan. Under vägens gång så kom jag också på att förutom att träna så måste jag ju äta bättre och nyttigare för att få ännu bättre hälsa och sedan fann jag yogan och mindfulnessen som stärkte min hälsa ytterligare och alla dessa faktorer samarbetar och går hand i hand. Det, som bara var lite gymträning från början öppnade många dörrar som jag inte ens såg, eller lade märke till från början.

Men precis som en bra förändring kan skapa en ”dominoeffekt ”så kan även en dålig förändring göra det, men då en dålig ”dominoeffekt”. Om du tillexempel får ett nytt jobb som är väldigt stressigt, och om du inte för möjlighet att återhämta dig tillräckligt så leder denna situation förr eller senare till konsekvenser i form av fysisk och mental ohälsa, kanske orkar du inte längre umgås med dina vänner eftersom du är så trött efter jobbet, kanske blir din IBS ännu värre och kanske går det till och med så långt att du behöver bli sjukskriven?

En positiv förändring leder ofta till flera positiva förändringar i ditt liv – medan en negativ förändring ofta leder till flera negativa förändringar i ditt liv.

Vi människor är ju som sagt bra på att prata om förändringar vi vill göra. Men ofta stannar dessa ord här. Ibland försöker man en tid att göra den planerade förändringen, men efter ett eller två snedsteg så ger många upp. Vad beror detta på och hur ska man göra för att verkligen lyckas att göra förändringen?

Jag kommer att förklara alla stadier som man går igenom på nästa sida genom en modell, för att göra det tydligare för er att förstår vilken process en förändring faktiskt är, och hur och varför det är så svårt att fastna i denna och varför många faktiskt misslyckas med en förändring som de velat göra.

 

Steg 1: Ej beredd

I detta stadie är du ännu inte beredd att på förändra ditt beteende eller din situation. Det betyder inte nödvändigtvis att du inte kan se nackdelar med ditt nuvarande beteende eller situationen, men fortfarande överväger du fördelarna och du kanske till och med försvarar ditt beteende. Tillexempel ”lönen på jobbet är så bra så lite stress får man räkna med”. Eller äter du mat som du inte tål då du tycker att du känner socialt handikappad eller att det är så gott så smärtan och symtomen av din IBS i efterhand är ”värt det”. I alla fall är det värt det fram till symtomen kommer..

 

Att du inte känner dig redo att göra förändringen kan också bero på att du inte vet hur man ska göra eller att du inte tror sig klara av de svårigheter som förändringen innebär, till exempel på grund av att du tidigare har misslyckats.

 

Här är det viktigt att öka ditt självförtroende och din motivation till att göra förändringen. Prata med andra som har gjort en liknande förändring som du vill göra, kanske via ett forum eller läsa en bok om du inte kan träffa någon i verkliga livet. Föreställ dig hur ditt liv KOMMER att se ut om du gör förändringen. 





Steg 2: Osäkerheten

Du kan i detta stadie tänka dig att förändra ditt beteende eller din situation, men har ännu inte bestämt dig än. Du ser både fördelar och nackdelar med ditt nuvarande beteende och situation och kan känna även känns en osäkerhet över din vilja och förmåga till förändring.

 

Viktigt här är att väga för och nackdelar med förändringen.


Övning 1: Skriv här ner dina för och nackdelar med att göra denna förändring. Värdera detta. Kommer du vinna på att göra denna förändring? Kommer du att få en bättre hälsa och livskvalité genom att göra förändringen?
Tips: Ta upp denna lista och läs och påminn dig själv om varför du gör förändringen i tillfällen då det känns extra svårt och motigt. 



Övning 2: Identifiera nu vilka hinder som kan uppstå när du gör förändringen och hitta sedan olika lösningar som du skriver ner och kan ta till om du stöter på dessa hinder under förändringens gång.

 

Steg 3: Förberedd
Här gör du dig förberedd på hur din förändring ska gå till. Kanske kollar du på jobbannoser om du vill byta jobb, eller skriver ner vad du vill säga till chefen om du känner att du inte är nöjd med din situation på jobbet men känner att du kan tänka sig att stanna om vissa förändringar göras på din arbetsplats. Kanske skriver du ner en inköpslista till din nya mathållning med FODMAP.

Grattis, du har kommit långt i din utveckling och förtjänar en stor klapp på axeln!

 

Steg 4: Handling

Här genomför du din förändring!
Till exempel så kanske du här provar att gå på en arbetsintervju till ett jobb om du egentligen vill ha, eller inser att du inte orkar leva ditt liv i smärta på grund av din IBS och börjar har äta enligt elimingeringsfasen i FODMAP. 

Ibland behöver du stöd i detta, prata med människor i din omgivning och försök att få stöd från dem. Att känna att man ha stöd från andra gör det enklare och lättare att göra en förändring. Jag kan rekommendera dig om du till exempel vill börja äta enligt FODMAP att gå med i gruppen ”IBSfri” på Facebook, där finns det fler som genomgår samma förändring och där kan man stötta varandra.

 

Om du känner att du riskerar att hamna i ett återfall - om intervjun inte gick så bra till det jobbet du ville ha, eller om du en fredagskväll föll för frestelsen att äta något du inte tålde - ta då upp pappret där du skrev dina för-och nackdelar med förändringen samt vilka lösningar du kan ta till om du upplever hinderan. Prata med andra i din omgivning, och med andra som genomgår samma förändring. Våga ta hjälp och våga be om råd! 
En förändring är en process som tar tid, och alla stöter på svackor förr eller senare, se dem som lärdomar istället för nedgångar! Du kommer klara detta, låt det ta tid och ge inte upp!

 Steg 5: Upprätthållande

Det är i detta stadie som man infinner sig i när man har upprätthållit förändringen under en längre period utan att känna att man har någon större risk för återfall. Här ser man tydligt de fördelar med förändringen och hur starkt dessa väger över nackdelarna med att inte upprätthålla de nya vanorna. Det sägs att det tar 21 dagar att skapa en ny vana, men det kan ta mycket mer tid än så. Våra kroppar gillar rutiner och att skapa helt nya rutiner kan ta tid för både din kropp och ditt psyke att få in. Så, som sagt, stressa inte – du kommer att komma hit. Men glöm inte att hela tiden se detta stadie som ditt mål, och jobba för att komma hit, det spelat ingen roll hur långsamt det går, bara du har detta som mål!

 

Viktigt att tänka på när man gör en förändring:

Gör EN förändring i taget. Många av oss känner att vi vill göra flera förändringar på en och samma gång.  Det är inte ovanligt att man vill börja träna på gym, ändra sin kosthållning och leta nya jobb – allt på samma vecka!
Detta är dömt att misslyckas! Det är därför många av oss ger upp förändringen, vår kropp och psyke orkar helt enkelt inte med när det blir för mycket.
Vi vill ofta för mycket för snabbt, men det gäller att bromsa oss själva här. Om vi vill ha någon kvalité på vår förändring och att den ska bli en del av vårt liv och våra nya vanor så måste vi jobba långsamt och med en förändring i taget.

hittarecept.se

Kommentarer:

1 Ina:

skriven

Intressant! Tack!

Svar: Tack själv för att du läser! :)
talandeord.blogg.se

Kommentera här: