hittarecept.se
Follow on Bloglovin

Hur vi förhåller oss till saker och ting är A och O

Hej kära läsare!
Jag får ännu en gång be om ursäkt för min glesa uppdatering här. Jag är mitt uppe i en flytt och mycket tid och energi går åt till det just nu. Visst är det alltid mycket mer att göra och tar alltid mer tid än vad man tror när man flyttar?! Och jag har så mycket grejer! Vet inte hur jag ska få plats med allt i min lilla etta på 20 kvm som jag ska flytta till, haha! 
Men, så fort jag kommit i ordning i min nya lägenhet hoppas jag att jag har lite mer inspiration och energi för bloggen!
 
Något jag tänkt på mycket de senaste dagarna är hur man förhåller sig till saker och ting. Vårt förhållningssätt är A och O. Hur vi förhåller oss till våra framgångar och motgångar och allt däromkring är viktigt. Det är nämligen just detta som kan ge dig styrka och göra dig till den person du vill vara, det som får dig att vakna upp med en härlig känsla och få dig att gå runt och småle om dagarna med känslan av självsäkerhet och mod. En härlig känsla i magen som bara får dig att le med själen. 
 
 
Men hur du förhåller dig till saker och ting kan också låta det suga så mycket negativ energi från dig som gör att du mår dåligt och ständigt funderar på varför alla andra alltid verkar ha det mycket bättre än dig. Här är känslan i magen istället av en negativ bemärkelse, inte ofta som en huggande känsla och inte sällan tillsammans med en klump i halsen. 
 
 
 
Jag ska ge er ett exempel på hur vårt förhållningssätt faktiskt påverkar vårt mående i högsta grad. 
 
Exempel nr 1:
Du sitter ensam hemma en kväll. Inget är bra på tv:n. Att läsa en bok har du inte lust med och du känner ingen som helst motivation till att laga någon mat. För hur kul är det egentligen att laga något till sig själv?! Du kollar instagram och facebook minst en gång i kvarten i brist på något annat att göra. Du saknar att ha ett samtal med någon, ett riktigt samtal när någon sitter bredvid. Visst är arbetskamraterna trevliga men det är ingen av dem som du riktigt klickar med. Ni pratar bara om "säkra" samtalsämnen som vädret, jobbet och om deras barn. Du känner alltid ett hugg i magen varje gång de pratar om sina respektive och deras barn. Du egentligen väldigt avundsjuk. Tänk att komma hem till en tillvaro där du möts av dina barn och partner. Så mycket kärlek och trygghet. Din lägenhet ekar tomt av ensamhet och en otröstlig längtan. Idag åkte du till affären och köpte ännu en tröja du inte behövde eller hade råd med. Det kändes bra precis innan, under tiden i provhytten och en liten stund efteråt. Men sedan försvann den härliga känslan fort. Kvar fanns bara ett ekande av ångest och ensamhet. Precis som de flesta andra nätter lägger du dig med denna ekande känsla i magen och en klump i halsen. Du somnar sent på natten och vaknar flera gånger, ofta till minnen av mardrömmar. 
 
Exempel 1 är ett vanligt exempel på hur många lever idag. Tyvärr. Många är idag socialt isolerade i sina hem. Ensamma. Ledsna. Med en stark längtan. En längtan att ha någon att prata med. Att ha någon som förstår dem. Många har brist på meningsfulla aktiviteter att göra. Att känna sig behövda. Att känna sig älskade. Och inte minst av sig själva. 
 
 
Saken är denna, att man kan alltid be om hjälp att komma ur denna dåliga vanan. Till exempel med hjälp av en kurator. Men det stora steget måste man alltid göra själv. 

Så hur kan man då göra för att ändra sitt förhållningssätt från den situationen man befinner sig i?
 
Exempel nr 2:
Du sitter hemma ännu en kväll. Du frågar dig själv, vill jag sitta hemma själv idag eller vill jag hitta på något annat? Du känner för att vara social. Men hur gör man då om man inte har så många bekantskaper? Du har kanske flyttat till en helt ny stad, eller helt enkelt har du tappat kontakten med dina gamla vänner. Tänk efter - vem hade du roligt med senast? Du kommer på kvinnan på jobbet, som inte jobbar på din avdelning men som alltid hälsar på dig i korridoren och även om de ord ni växlar er emellan är få så är det alltid fulla av värme från hennes sida och du har alltid en varm och god känsla i magen efter att ni pratats vid. Känslan är kvar gott mycket längre än när du shoppat kläder du egentligen inte behöver eller har råd med. Du kollar upp om hon har facebook. Du skickar en vänförfrågan och skriver ett meddelande. Visst skadar det inte att fråga? Hon svarar efter en kort stund "Kom över så lagar vi middag tillsammans". Va? Var det bara så lätt, att bara fråga? En helt ny känsla infinner sig i din mage. En känsla av mod, hopp och glädje. Efter middagen somnar du bumps och sover hela natten. På morgonen varknar du upp med en härlig känsla, en känsla av att varje dag är en ny dag full av nya möjligheter. Och visst kan det uppkomma motgångar då och då - men du har lärt dig att det är hur du förhåller dig till dem som påverkar hur du är som person. Om det uppstår problem kan du lösa dem efter bästa förmåga eller låta dem sluka dig.
 
 
Visst låter detta mycket enklare än vad det är. Det är en process att ändra hur man förhåller till saker och ting. Jag är inte där själv ännu, men jag jobbar aktivit med det varje dag. Jag märker oerhört stor skillnad hur jag är nu och hur jag var för 5 år sedan. Om jag sökt en egen lägenhet för 5 år sedan och inte fått en efter en månads söknade så hade jag gett upp, känt mig misslyckad och grävt ner mig i det. Förra veckan fick jag en egen etta i Lund. Trots motgångar, trots att jag fick höra "att en etta i Lund kommer du aldrig få!" och trots att det tog fler, flera månader och många, många ansökningar. Men idag satt jag i min alldeles egna lägenhet och kollade runt med känslan "jag gjorde det, jag lyckades!!" och med den där bubbliga härliga känslan i magen. 

En liten övning där du kan öva på att ändra ditt förhållningssätt till en situatuon du idag inte är nöjd med:
- Sätt dig ner med en penna och ett block framför dig, alternativ vid datorn. 
- Tänk efter på den situation i ditt liv som du känner dig mest missnöjd med. Kanske är det ditt arbete. Kanske är det din sociala isolering. Eller att du saknar att ha någon hoppy. Vad än kommer till just dig. Skriv ner det!
- Nu har du skrivit ned det du är mest missnöjd med i ditt liv just nu. Tänk nu efter - hur har du förhållit dig till detta fram till nu? Har du bara låtit det vara så? Att varje dag gå till jobbet och hatat det utan att göra något förutom att klaga? Att sitta ensam hemma men inte höra av dig till någon, utan vänta på att någon ska höra av dig till dig? Att sakna att ha något roligt att göra, men innebandyklubban ligger fortfarande längst in i gardroben trots att du saknar att spela så mycket så det gör ont i dig? Skriv ner hur du har förhållit dig till situationen fram till idag. 
- Nu kommer vändpunkten. Hur vill du att det ska vara? Hur vill du att du ska förhålla dig till situationen? Byta jobb? Träffa fler vänner, gamla som nya? Börja spela innebandy igen? Skriv ner det som kommer till dig!
- Här har du det, svart på vitt. Du vet vad du är missnöjd med. Du vet att ditt förhållningssätt hittills har gjort att du förtsätter vara missnöjd med det. Och du vet hur du egentligen vill ha det. Nu måste du bara GÖRA det. Det är alltid de första stegen som är jobbigast. Att söka nya jobb och gå på intervjuer. Att ta steget och våga träffa nya människor. Den första träningen på innebandyn. Men det går lättare med tiden, det känns bättre med tiden. Du förändras. Du vågar mer. Och med tiden så kan du lättare se lösningar på problem istället för hinderna.
 
Det viktigaste är att GÖRA det trots att det är läskigt. FAST man har ångest. TROTS att det är utanför din tygghetszon. 
 
För vet ni? Det är alltid, alltid, alltid värt det. Du investerar på så sätt i ditt liv. I din självkänsla. I ditt mod. Du investerar i den människan du alltid velat vara men knappt vågat tro att du kommer att bli. 
 
 
hittarecept.se

Kommentera här: