hittarecept.se
Follow on Bloglovin

Antiinflammatorisk vs inflammatorisk kost

Hej på er!
Visst är det härligt med fredag?

Jag tänkte ägna detta inlägg till att skriva vad inflammation kan ge för konsekvenser för oss - och hur vi ska äta för att undvika att få inflammationer i kroppen.

Inflammation - en grundorsak till att man utvecklar en kronisk sjukdom?
Redan under Hippokrates tid så började man misstänka att en inflammation kunde vara en orsak till varför man drabbades av en kronisk sjukdom. Man har nu genom olika tester kommit fram till att de personer som har utvecklat en kronisk sjuldom att har en generellt ökad systemisk inflammation i kroppen.

Det verkar även som om en förhöjd inflammation hela tiden bidrar till att sjukdomen utvecklas, och i många fall blir värre och värre.
Det har i en undersökning nyligen
 rapporterats att dem som har Alzheimers kan påvisa ett förhöjt inflammationsläge så långt som upp till sex år innan personerna utvecklar själva sjukdomen.
Liknande resultet av av förhöjda inflammationer har även rapporterats vid flera andra kroniska sjukdomar.

Många sjukdomar som är kroniska påminner om varandra, och främst är det den förhöjda inflammationen som är den största orsaken till detta. Det är känt att en person som lider av en kronsik sjukdom även löper större risk att uteckla fler koniska sjukdomar. Många som har IBS lider exempelvis även av fibromyalgi. 
Att många kroniska sjukdomar är ärfltiga har länge varit känt inom medicinen det har dessutom visats sig att personer som lever tillsammans och inte är släkt, som man och hustru, där den friska individen löper större risk att utveckla en kronsik sjukdom om den andra parten av dem har just en sådan. En orsk till detta kan vara den gemensamma livsstlen och ohälsosamma livsvanor som ökar risken att utveckla en inflammation i kroppen - som då är grundorsaken till sjukdomen. 
 
 
Kan en ohälsosam kost göra att vi utvecklar inflammation?
Det har på senare tid kommit mer och mer studier som har påpekat att en onyttig kost kan öka riskerna att utveckla inflammationer. 
Det första stora studie inom detta område är det så kallade Kinaprojektet där man studierade sambandet mellan kosten och sjukdomar. Slutsatsen i denna studen är den mest hälsofrämjande kosten för oss består av främst vegetabilier av god kvalitet som tillreds så lite som möjligt och har minimalt av salt, raffinerade kolhydrater, socker och fett.
Undersökningen visade att ett intag av denna kost kan förebygga majoriteten (80–90 procent) av all cancer, hjärt-kärlsjukdomar och andra former av nedbrytande sjukdomar som ger ett för tidigt åldrande. 

Är äta enligt denna hälsosamma kosthållning har även visat sig att främja en god och frisk tarmflora, vilket är viktigt för hela vår hälsa. En ohälsosam tarmflora kan ge upphov till att den inflammatoriska nivån i kroppen höjs - vilket i sin tur kan 
påskynda utvecklingen av olika systemsjukdomar, såsom hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, ledinflammationer och fetma. 

Om man ser till kosthållningen som vi följer som äter enligt FODMAP, så kan man se ett tydlig mönser i denna rekommendation, det som är rött (många som inte tål alls) och gult (vissa kan äta lite av) i FODMAP så är många av dessa livsmedel inflammatoriska - och detta är vad jag tror gör att många får symtom, skov och blir helt enkelt sämre i sin IBS att äta av. 
 
 
Idag finns det många olika typer av cancer och orsakerna bakom utvecklingen av dem är många. En tioårig stude av 500 000 européers kostvanor och utvecklingen av cancer visade tydligt att fisk, frukt, kyckling och grönsaker faktiskt har en skyddande verkan mot att utveckla olika typer av cancer. Till exempel har det visat sig att män som ofta äter fisk har en lägre sannolikhet att utveckla prostatacancer.

Så hur ska du då äta för att minska risken att uveckla inflammation/ få bort inflammation i kroppen?
Det handlar egentligen om att vi behöver äta en ren och naturlig - det vill säga en obesprutad och obearbetad kost som består av grönsaker, fisk, frukt, bär och fettsnålt kött för annars lider vi större risk att utveckla cancer, diabetes och en rad andra välfärdssjukdomar.

Ser ni även sambandet här via FODMAP - dessa livsmedel stämmer i stor del in på det gröna (de livsmedel som de flesta med IBS tål), de är antiinflammatoriska och gynnar helt enkelt vår hälsa och gör oftast att symtomen av IBS:en minskar. 

Vi måste öka vår förstålese att våra gener har faktiskt knappt ändrats sedan stenåldern. 99,99 procent av generna fanns i sin nuvarande form redan när vi blev jordbrukare för cirka 10 000 år sedan. 

Det är därför viktigt en kost som stämmer överens med våra gener och inte utav alla de konstgjorda livsmedel som pryder affärernas hyllor idag. 
 
Mat som är antiinflammatorisk vs inflammatorisk:

Grönsaker
Antiinflammatorisk effekt: C
hilipeppar, spenat, gröna grönsaker, sötpotatis, morötter.
Inflammatorisk effekt: Pommes frites.

 
 


Fisk
Antiinflammatorisk effekt: Ät mycket och gärna tre gånger i veckan! Kallvattenfisk (feta fiskar) är riktigt infammatoriska! 
Ät sill, makrill, vildlax, tonfisk, regnsbågsforell, sardiner, ostron.
Inflammatorisk effekt: Odlad lax gör mer skada än nytta.
 
 

Olivolja och rapsolja
Använd rikligt och varje dag!
Antiinflammatorisk effekt: Variera med hasselnötsolja, hampfröolja och mandelolja.
Detta är riktigt bra fetter med inflammationsdämpande effekt är omega 3-fettsyror som finns i feta fiskar och kallpressad linfröolja.
Inflammatorisk effekt: Margarin, solrosolja, vindruvskärnolja, bomullsolja, palmkärnolja och vetegroddsolja på grund av för mycket omega-6.

 

Kryddor
Antiinflammatorisk effekt: Cayennepeppar, ingefära, gurkmeja, chilipeppar, curry. Alla örtväxter är också otroligt antiinflammatoriska.
 

Kött och fågel
Antiinflammatorisk effekt: Ät helst från frigående (gräsätande), vuxna djur. Föda med gräs ger mer omega-3-fettsyror, spannmål ger omega-6. Nötkött, gås och anka går bra.
Inflammatorisk effekt: Kalv, lamm, inälvsmat.

 
 
Frukt
Är lätt till milt inflammatoriskt på grund av sötman så undvik att äta frukt i för stora mängder. Men samtidigt ska man inte utesluta frukt då det är mycket näringsrikt och rensande så ät gärna lite varje dag.

Antiinflammatorisk effekt: Citron, rabarber, hallon, blåbär och jordgubbar.
 

Nötter:
Antiinflammatorisk effekt Speciellt bra är mandlar (max 10 st per gång enligt FODMAP), hasselnötter (Max 20 st enligt FODMAP), pekannötter och macadamianötter. 
Inflammatorisk effekt: Undvik dock att äta allt för mycket, en del nötter har låg IFD beroende på omega-6-innehållet. 

 
 
Gryner och pasta
Antiinflammatorisk effekt: Råris

Inflammatorisk effekt: Vitt ris och vit pasta.
 
 
Mejeriprodukter
Inflammatorisk effekt: sötad fruktyoghurt, glass och alltför mycket hård, lagrad ost.

 

Drycker
Antiinflammatorisk effekt: 
Morotsjuice, tomatjuice, svart eller grönt te, örtte, källvatten.

Inflammatorisk effekt: Saft, coca-cola och andra läskedrycker.

 
Referenser:
http://www.naringsmedicinsktidskrift.se/halsa_ohalsa.html
http://www.ehdin.com/?id=183&start=0&svalue=inflammation 
http://www.ehdin.com/?id=2100
hittarecept.se

Kommentarer:

1 Sara Johansson:

skriven

Gud vilka bra tips, ska börja följa din blogg!

Svar: Välkommen Sara! :)
talandeord.blogg.se

2 Elisabeth Ekberg :

skriven

Tack... ~~~}~@

Svar: Tack själv, är glad över att mina inägg uppskattas! :)
talandeord.blogg.se

3 Solveig:

skriven

Hej! Tack för tipsen=) vill också passa på o berätta att majs är ett spannmål inte en grönsak=)

Svar: Tack Solveig för att du är uppmärksam! :)
talandeord.blogg.se

Kommentera här: